Uitgelicht standaard

Lang leve de Turkse buurtsuper op de hoek. Dat wil zeggen, als je zo gelukkig bent dat er een goede bij je in de buurt zit. Want niets zo vervelend als fruit dat onder je neus wegrot, vlees dat na vier uur na het winkelen toch net niet helemaal fris meer ruikt, en vooral een assortiment waar je niet voor hoeft langs te komen. Maar daar is bij mijn buurtwinkel gelukkig absoluut geen sprake van.

Toevallig in de buurt van De Pijp? Breng dan eens een bezoekje aan de twee gebroeders (Kaan en Burhan) van Ankara Market, aan de Van Woustraat 112. De winkel is geen standaard buurtsuper: ze hebben geen slagersafdeling en ook niet hetzelfde assortiment dat je bij winkels als Genco’s wel terugvindt. En dat maakt hen juist ook zo onderscheidend. Naast de geweldig vriendelijke service natuurlijk. Groente en fruit liggen erbij alsof ze ieder appeltje en citroentje dagelijks handmatig oppoetsen, ze hebben – behalve op maandag – vers gegrilde kippetjes, vers af te tappen olijfolie en verschillende kant-en-klare happen (waaronder gegrilde aubergine, koftes en filodeeg-fetasticks).

Maar de echte reden waarom je er tijdens het BBQ-seizoen (dat nu eindelijk begonnen is) zeker langs moet rijden? Hun aioli. Dagelijks maken ze hier 1 liter van, al is me na drie keer ‘misgrijpen’ beloofd dat ze het naar 2 liter zullen oprekken.

Ankara Market
Van Woustraat 112
www.ankaramarket.nl

Ook op zoek zo’n geweldige Turkse buurtsuper in Oost? Ga dan eens naar Lale (van oorsprong een slager), op de Javastraat 101. Een oude bekende tipte me over deze winkel in Amsterdam Oost en dus zijn we langsgegaan. En helemaal goedgekeurd!