Uitgelicht standaard

Zoals bekend zijn we bij Catch52 niet vies van een reisje hier of daar, we proberen zo veel mogelijk (culinaire) trips te maken om zo steeds weer geïnspireerd te raken door al het moois dat er op aarde te vinden is. Catch52 is een Amsterdams blog over Amsterdam, gemaakt door Amsterdammers. We willen hier niet al te veel van afwijken maar zien het toch als onze plicht om soms ook rapport uit te brengen van hetgeen zich over onze stads- en landsgrenzen afspeelt. Zoals wellicht bekend is Parijs één van mijn favoriete Europese steden, ik was dan ook zielsgelukkig toen ik twee weken geleden weer over Gare du Nord liep.

Nu zou ik, met het prachtige weekend aldaar achter de rug, wel acht stukken kunnen schrijven over de klassieke brasserieën, prachtige patisserieën en fijne lunchzaakjes die ik heb aangedaan, maar dan zouden we te veel van het Amsterdamse afdrijven en dat willen we niet. Vandaar dat ik een paar hoogtepunten uitlicht. Voor de één een feest der herkenning, voor de ander wellicht een goede tip.

Om maar met één van de mooiste adressen te beginnen: Le Comptoir. Een bistro/brasserie in het gezellige Saint Germain. Onderdeel van het exclusieve hotel relais Saint Germain, direct ernaast. Maar chic en exclusief is deze zaak zeker niet. De prijzen zeer schappelijk, het eten zonder meer fantastisch met Franse klassiekers en lekkere wijnen op de kaart. En stel je voor dat je restaurant zó populair is, dat je bij de mise en place iedere dag buiten een paar parasols moet zetten om de rij wachtende gasten niet vol in de zon of regen te zetten…dan ben je op z´n minst lekker bezig. Het aantal couverts dat zij op een dag wegdraaien, van ´s ochtends vroeg tot ´s avonds laat, loopt in de vele honderden. Overigens ligt direct naast het restaurant het kleine zusje, L´Avant Comptoir. Een soort tapas barretje waar je, samen met nog heul veul andere mensen, onder het genot van een cocktail en hapje op je tafeltje bij de buren kunt wachten. Le Comptoir is echt een absolute aanrader! www.hotel-paris-relais-saint-germain.com

Dan is er nóg een brasserie die niet vergeten mag worden, La Coupole. De moeder van alle brasserieën, hier is het allemaal begonnen. Je kunt er vanuit gaan dat als je, waar dan ook ter wereld, een klassieke brasserie tegenkomt, deze direct of indirect is afgeleid van La Coupole. De legendarische brasserie, geheel in art deco stijl, is gestart in 1927. Onderdeel van het FLO concern (vele restaurants wereldwijd, waaronder FLO in de Amsterdamse Amstelstraat). Matisse, Picasso, Sartre hadden hier hun vaste tafel, Mitterrand at hier zijn laatste maal en zo zijn er nog vele anekdotes die zich hier afspeelden. Culinar journalist Ronald Hoeben kreeg enige tijd terug als eerste toestemming om een documentaire te maken over La Coupole, hij mocht een week meedraaien achter de schermen. Als het goed is komt deze docu over niet al te lange tijd op het scherm, kijk alvast deze leuke trailer! www.foodtube.nl/video/604/Brasserie-La-Coupole en de link naar het restarant zelf… www.lacoupole-paris.com

Dan heb je ook nog de ´verborgen pareltjes´. Ik verklap ze natuurlijk niet allemaal maar bijvoorbeeld Hotel du Nord aan de Canal St Martin is heel erg leuk en je zal waarschijnlijk de enige toerist zijn. Het is gelegen in een trendy wijk met veel leuke bars en restaurantjes, in de zomer zitten de Parijzenaars met hun flesje wijn langs het water van het kanaal. We werden enkele jaren geleden door vrienden getipt die er per toeval eens terecht kwamen, sinds ons eerste bezoek 2 jaar terug zijn wij verkocht. Het publiek is jong en trendy, het interieur sfeervol met boekenkasten, schemerlampjes en veel kaarslicht. De gerechten zijn klassiek, internationaal. Ook na het diner kun je hier nog uren blijven hangen voor een uitstekende cocktail of een flesje bubbels, echt genieten! www.hoteldunord.org/

Wat iedere keer weer opvalt als we in Parijs zijn, is dat de horeca beleving daar zo anders is dan bij ons. Amsterdam staat nu eenmaal niet bekend als de stad met de beste service in restaurants en bars. Vaak ongeïnteresseerd en onervaren personeel die als bijbaan rondlopen met een dienblad. In Parijs zijn, vooral in de brasserieën, zo´n beetje alle obers (bijna geen dames in de bediening, weet niet waarom) de 40 gepasseerd en wordt het beroep dat zij uitoefenen uiterst serieus genomen, en terecht! Deskundig, vlot, efficiënt, ze zijn het allemaal. Wat denken jullie, gaan wij het ooit nog meemaken?

Hierboven slechts drie adressen die ik met jullie wilde delen. Hieronder nog wat zaken die ZEKER de moeite waard zijn.