Dim summen. Een culinaire top-activiteit als je het mij vraagt. En sinds de workshop die ik vorig jaar kreeg van niemand minder dan the one and only dim sum maestro Man-Kit Tang (ooit gepokt en gemazeld bij Hoi Tin, nu ’the man of the hour bij Ron Gastrobar Oriental), heb ik er alleen maar meer waardering voor gekregen. Dim summen was voor die tijd namelijk vooral een activiteit voor de brakke zondagmiddag met vrienden (en thee die vlekkeloos overgingen in biertjes). Maar sinds mijn lesje dim sum kijk ik er heel wat minder luchthartig naar.

Dim sum betekent namelijk letterlijk ’touching your heart’: het doel van de maker is om je in je hart te raken, door vooral met passie deze kleine hoeveelheidjes geluk te maken. Gestoomd, gebakken, gefrituurd of gegrild, dat maakt eigenlijk niet eens uit. Met een eetcultuur die inmiddels al meer dan 5.000 jaar oud is, bestaan er momenteel zo ongeveer 2.000 soorten dim sum, en er komen er nog altijd meer bij dankzij onder meer de kunsten van Dim Sum Meesters als Man-Kit. Nog een interessant feitje? Een beetje traditionele Ha Kau heeft 13 plooien, de ‘nieuwe’ variant slechts 7 tot 8. Ja, ieder vouwtje in dit kleine hapje geluk is zo uitgeteld als het maar zijn kan.

Ook zo’n zin gekregen om je deze week in het diepst van je hart te laten raken? Doe dan gewoon zoals wij, en haast je naar een van onderstaande adressen. ‘Cause….

Oh ain’t she nice,
well look her over once or twice.
Yes I ask you very confidentially:
ain’t she nice?

Ron Gastrobar Oriental Dim Sum 1

Ron Gastrobar Oriental – Die kleine ‘sharing = caring’-gerechten van Ron zijn leuk hoor, maar wij worden vooral heel blij dus van de dim sum mandjes van Man-Kit. Drie stuks geluk voor E. 7,50. Onze favoriet? De gestoomde Sieuw Mai, gemaakt van Sint Jacobsschelp, Chinese paddenstoel en lente ui. En ok ok, de Ngau Mee Bao’s zijn eigenlijk ook onweerstaanbaar: een gestoomd broodje met ossenstaart en foie gras. Doe ons dus een lol, reserveer een zitplaats aan de bar: met een beetje geluk staat misschien wel de meest geweldige barman Michel om je ook nog eens van de lekkerste cocktails te voorzien and you can start eating your wokking heart out!

Ron Gastrobar Oriental Dim Sum
Sea Palace – Als we het hebben over Chinese iconen in de stad, dan kun je eigenlijk niet om het meest kitscherige pand heen dat er ooit gebouwd is. Welkom bij Sea Palace, waar je dagelijks, maar vooral in het weekend (want dan zit de rest van de Chinese gemeenschap er namelijk ook) tot 16.00 uur terecht kunt voor dim sum. Pagina’s menukaarten vol. Met plaatjes gelukkig. En voor wie echt niet kan kiezen, bestel dan gewoon Ngap Seui Ching Pau (nr. L47), oftewel de dumplings gevuld met eendenfilet en zoute groenten. Of de Sin Ha Cheung Fan (nr. L54), beter bekend als de flensjes gevuld met garnalen. Flesje Chablis 1er Cru Montmains uit 2013, en je hoeft de rest van de dag niets anders meer. Oh ja, en bestel vooral wat chili-olie erbij. Net niet te pittig, maar verrukkelijk in combinatie met bovenstaande hapjes. Happy dim sum!
Ron Gastrobar Oriental Dim Sum
Hoi Tin – Midden op de Zeedijk zit misschien wel een van de meest legendarische zaken als het gaat om de Chinese keuken. Namelijk Hoi Tin. Wij staan zelf maar al te graag bij deze zaak in de rij om een van hun Chinese gebakjes te scoren, en dan bij voorkeur het eiergebakje met bladerdeeg. Wees gewaarschuwd: na 3 uur ’s middags kun je deze wel sowieso wel vergeten. Maar goed, we dwalen af: ook op het gebied van dim sum is dit een zaak waar je gegarandeerd terecht kunt voor een lekker hapje. Het menu zelf is minder eindeloos dan bij Sea Palace het geval is, maar het goede nieuws: ze zijn minimaal zo lekker.
Ron Gastrobar Oriental Dim Sum
Oriental City – There’s no place like Oriental City. Ben je hier in je Amsterdamse bestaan nog nooit geweest om je tanden in dim sum te zetten? …… Dat kan eigenlijk niet. Hups, snel gaan in dat geval! Bij deze zaak krijg je niet alleen een menukaart voorgeschoteld waar je ‘U’ tegen zegt, ze rijden de gestoomde mandjes ook nog eens op de authentieke karige karretjes rond. We. So. Like… Het gerecht dat bij ons in ieder geval standaard op tafel komt? De Qian Si Juan, oftewel garnalen in een gefrituurd mihoen-jasje. Maar voor de Chi Zhi Zheng Feng Zhuav draaien wij ook onze hand (of moeten we zeggen kippenpootje) niet voor om. Maar wees gewaarschuwd: dit is er eenteje ‘voor gevorderden’. Belangrijkste advies: kom op tijd of reserveer. Van dat wachten op de wenteltrap is nog nooit iemand echt blij geworden.
Dim Sum Oriental City