De Plantage Amsterdam

Ik loop soms een beetje achter de feiten aan. Dat kan ook niet anders, want met al het horecageweld in de stad dat geopend wordt, is het af en toe lastig bijbenen. Geef ik eerlijk toe. Aangezien het voor mij en mijn mede-Catchers nog altijd een groot hobbyproject is, moet er ook gewoon gewerkt worden, en eten we ook gewoon nog wel eens thuis.

IMG_0217Maar goed, voor al die andere momenten in de week heb ik mijn eigen culinaire bucketlist en probeer ik wanneer het maar even kan op mijn barrel de stad te doorkruisen voor een bezoek aan nieuwe en iets minder nieuwe hotspots. Gelukkig zijn er om mij heen bovendien wat bijzondere mensen die mij scherp houden, en het initiatief niet alleen bij mij neerleggen. En geef toe, het is soms heerlijk wanneer iemand anders het voortouw neemt. En wanneer dit dan helemaal geweldig is? Wanneer dit ook nog eens gebeurt ‘when you least expect it’.

Dus nadat ik inmiddels al maanden de intentie had om eens voet over de drempel te zetten bij De Plantage, was er onverwacht iemand die gewoon reserveerde en mij overrompelde met een uitnodiging. En zo werd het wachten meer dan beloond. Ik heb zelf het gevoel dat waarschijnlijk heel Amsterdam me al voor is geweest, gezien de onmogelijkheid zelfs tot reserveren ‘in den beginne’, maar desalniettemin, gewoon even voor de volledigheid: wat is De Plantage een voortreffelijk mooie zaak! De associatie die ik erbij heb, zijn de Hallen in Parijs, met wel een verdomd hoog bistro niveau. En hoewel de zaak een plek lijkt te bieden aan oneindig veel mensen, voelt zelfs een diner voor twee midden in de zaak vooral een onderonsje.

IMG_0233En het eten? Top. De Plat Plantage is een aanrader voor een sharing = caring voorgerecht (en met zoveel op het bord dat het niet eens vechten is om de lekkerste hapjes), en de geroosterde procureur staat nog steeds in mijn geheugen gegrift. Tel daarbij op een Viognier van een van mijn favoriete wijnhuizen uit de Rhône (serieus, who needs a Condrieu in dit geval), en hoppa: mijn avond had alle ingrediënten in huis voor een avond die mij nog wel een tijdje bij zal blijven. Waarvan akte.

En dan het allerleukste: De Plantage is een van die plekken die geschikt is voor een afspraak met everyone, anytime. Van een zakendiner of een avond bijpraten met vrienden, tot aan een avond met familie of die ene loved one, waardoor de avond oneindig lang mag duren. Zowel de kaart als de ambiance lijken alles aan te kunnen. Ik heb dan ook zo’n vaag vermoeden dat dit een van die adressen is in town waar ik nog wel eens te vinden zal zijn. I simply loved it.

IMG_0234De Plantage

Plantage Kerklaan 36

PS: kleine tip voor de mensen in de bediening die ik niet kan laten: met zo’n waanzinnige bar schreeuwt de locatie om de aanwezigen niet zomaar de zaak uit te laten lopen, maar vol de upselling in te gaan ‘for drinks after’. Aan de andere kant: dat drankje bij Koosje na het eten had eigenlijk ook wel zijn charme, en had ik voor geen goud willen missen.