Uitgelicht standaard

Vroeger, nog voor de gigantische verbouwing die het Rijksmuseum heeft ondergaan, kon je daar met een select gezelschap dineren onder de Nachtwacht. Overbodig om te melden dat men daarvoor diep in de buidel moest tasten. Nu, na de verbouwing, is het voor de gewone sterveling met dikke beurs niet meer mogelijk. Het museum heeft besloten om alleen nog hun hoofdsponsors deze ervaring te laten beleven. Dus als de top van Philips of KPN weer eens een miljardendeal wil sluiten en hun buitenlandse gasten eens flink wil kietelen, dan eten ze hun spareribs onder Rembrandts meesterwerk, om vervolgens een sfeervolle gentleman’s club op te zoeken voor het betere kietelwerk.

Maar er is nóg een plek waar je midden in een prachtig museum kunt dineren en daarvoor hoef je helemáál niet zo diep in de buidel te tasten. Catch52 at vorige week tussen de kunstwerken van het Cobramuseum in Amstelveen. Daar bieden ze sinds vorige week op donderdag, vrijdag en zaterdag de mogelijkheid om te genieten van een mooi diner met passend wijnarrangement. De setting is informeel en intiem, maximaal dineren er zo’n 30 personen en reserveren vooraf is een must.

In de keuken staat op de avond dat wij er dineren een bevlogen kok uit Parijs die al jaren in Nederland woont maar nog steeds met charmant zwaar accent aan tafel komt vertellen wat hij heeft gemaakt. Maar naar wat wij begrepen zijn er verschillende koks die elkaar afwisselen. De bediening is informeel, kundig en correct. We worden om 19.00 uur ontvangen met een glaasje bubbels en hebben een minuut of 20 de gelegenheid om de kunstwerken te bekijken. We waren één van de eersten en liepen dus bijna alleen door het pand, leuke ervaring! Op de achtergrond heerlijke muziek van Brel uit de ouderwetse grammofoonspeler die de manager van huis heeft meegenomen. Ernaast een grote stapel lp’s, het is de bedoeling dat de gasten zelf een plaatje naar wens opzetten of de plaat omdraaien (aan iedereen onder de 16 die alleen MP3’s kent: een plaat omdraaien is een gewichtig iets en heeft z’n charme).

Eenmaal aan tafel beginnen we met goed brood en boter, kraanwater (heel fijn) en wat mooie Serranoham als amuse. Dan de gangen: krab, gerookte zalm en sardineboter met als garni wat groene asperges en shiitake, daarna een stukje mooi gegaarde duif met zwarte linzen. Aansluitend gekonfijte konijn met kippenlever en garnituur gevolgd door een eenvoudige doch smakelijke kaasgang en als afsluiter perentaartje met sorbetijs. Wij hadden trek, je zou er echter ook voor kunnen kiezen om alleen de kaas of alleen het dessert te kiezen. Het smaakt allemaal bijzonder goed en de hobby-sommelier schenkt er mooie wijnen met een goed verhaal bij.

Zoals gezegd zit je dus midden in het museum tussen de kunstwerken dus vervelen hoef je je niet. Als extra entertainment hadden wij naast ons een diner ter ere van het afscheid van een collega. Een meer klassiek voorbeeld van negen mensen die niet snel genoeg afscheid van deze man konden nemen had ik nog niet eerder gezien. En toch na iedere gang een tenenkrommende toespraak van minstens tien minuten (“Carla, ook al boterde het tussen ons nooit echt, ik wens je nog veel succes binnen de organisatie. Peter, jij was echt m’n maatje. Weet je nog die ene keer met die bedrijfsborrel dat jij je stropdas kwijt was en blablablabla..) Wij zaten dus heerlijk te genieten deze avond, met al het moois om ons heen en het lekkers op het bord.

Leuk om te melden:
* Het tafelkleed is een zeefdruk, speciaal voor dit diner gemaakt, en mag na afloop mee naar huis!   * Vanaf april heeft het Cobramuseum een bijzondere tijdelijke expositie met werk uit het Guggenheim New York. Volgens de manager zal hier bijzonder veel publiek op afkomen en zal ook het diner snel vol zitten. Ik zou je dus adviseren om zo snel mogelijk een tafel te boeken om dit een keer mee te maken, ga je geen spijt van krijgen!

Le Petit Cobra
www.lepetitcobra.nl
Sandbergplein 1, Amstelveen