Uitgelicht standaard

Een vraag die menig Amsterdammer wel eens gekregen zal hebben. Hoogstwaarschijnlijk door desperate, under aged toeristen die of nog nooit of voor het eerst in Nederland, laat staan Amsterdam zijn, en dus op zoek zijn naar nederwiet.

Sinds een jaartje of drie antwoord ik hier eindelijk bevestigend op. Een grapje op z’n tijd moet kunnen namelijk. Ik heb namelijk mijn eigen rookoventje. En met regelmaat verdwijnen hier paprika’s in (voor de gerookte paprikasaus bij de coquilles), kipfiletjes (voor de wraps met avocado) en heel af en toe een eendenborst (geen verdere uitleg nodig lijkt me).

Maar als we thuis echt willen genieten, dan fietsen we even langs Frank’s Smoke House. De rokerij aan de Wittenburgergracht. Veelvuldig benoemd en geroemd in de culinaire bladen van Nederland. Want bij Frank is roken toegestaan en zijn ze er zelfs heel erg goed in. En kun je bovendien king crab halen. Een lekkernij die maar bij weinig winkels te verkrijgen is.

Het leuke van Frank’s Smoke House is, is dat het geen gelikte zaak is. Dat past namelijk niet bij het karakter van de straat. Want die voelt nog een beetje aan als Danny de Munk’s “Amsterdam is poep op de stoep“. Maar hierdoor vergeet je dus nog wel eens dat je hier niet alleen kunt afhalen, maar ter plekke ook kunt genieten van al het lekkers uit de rokerij van Frank (lees overigens: Frenk). Mijn favoriet? Een broodje handgesneden, met veel liefde gerookte Schotse zalm met een likje mierikswortel. Al smaakt de pastrami ook niet onverdienstelijk.

I smoke, you smoke, we smoke. Zaaaalig…

Frank’s Smoke House
Wittenburgergracht 303
T. 020 6700774
www.smokehouse.nl

PS: Voor iedereen buiten Amsterdam: Frank levert ook buiten de ring – bestellen kan via zijn webshop.