Dunkin' Donuts Amsterdam

Ik heb een guilty pleasure. De donuts van Dunkin’ Donuts. Want ja, ik hou van lekker eten en mooie wijn, maar ook ik heb zo mijn ‘gebreken’. Tranen met tuiten heb ik dus gehuild toen de laatste vestiging op Utrecht CS wegging. En nooit heb ik meer mijn tanden in een echt goede, klassieke ‘glazed’ donut gezet. Nu wil ik overigens niet pretenderen dat de Dunkin’ Donuts de beste donuts ter wereld zijn. Over smaak valt niet te twisten, dus kan ik er hier met een gerust hart voor uitkomen. Een bezoek aan Amerika is dan ook niets zonder minimaal één bezoek aan deze donutgigant. Ik bracht van mijn eerste reis naar Amerika zelfs een doos van 6 donuts mee, voor een vriendinnetje (let wel: ik was 15 toentertijd, dan mag dat…).

Dus ik ben blij. Want Dunkin’ Donuts komt weer terug naar Nederland, en ja, ook naar Amsterdam. In 2017. En getuige de media-aandacht die alleen al de aankondiging met zich meebrengt vandaag (hallo voorpagina van het Parool?!), sta ik niet alleen in mijn vreugde.

Wat er nu al bekend is? Er zijn plannen voor vier winkels in Amsterdam, de vraag is alleen nog waar. Aangezien de franchisehouder ‘ook in de Nutellawinkels zit’, vrezen wij met grote vreze dat het vooral om toeristische locaties zal gaan (denk Max Euweplein). De zuurstok-roze uitstraling die het bedrijf in andere landen heeft, zal hier wat gedownplayed gaan worden, waardoor het concept wat meer ‘vernederlandst’. Wat dat ook moge betekenen in de globaliserende ‘hippification’ van horecainterieurs. En last but not least willen ze ook met lokale producten gaan werken. In en op de donuts. Denk drop, stroopwafel, zoethout, en zelfs een combinatie met Old Amsterdam. Let’s hope not, je kunt ook te ver gaan…

Dunkin’ Donuts

(foto: MyFitnessPal.com)