Uitgelicht standaard

Brassen, zooien, het is om het even. Mensen die ooit lid zijn geweest van een beetje studentenvereniging zullen dergelijke termen naar alle waarschijnlijkheid wel bekend in de oren klinken. Voor alle anderen eerst een korte uitleg: bij het brassen pakken twee – vaak ietwat studentikoos uitziende – personen elkaar bij de revers van het zogenaamde brasjasje vast en proberen elkaar zo door wat heen en weer gesjor, naar de grond te werken. Met als doel (al dit verschilt nog wel eens per vereniging): iemand ofwel een locatie uitzetten (denk aan: de Societeit) of getrakteerd worden op een biertje, waarbij geldt dat degene die valt, betaalt.

Het brasjasje an sich is vaak een wat verouderd colbert of blazer, dat net iets te strak zit, en vooral stijf staat. Van het bier en andere meuk, en niet het stijfsel uiteraard. Met hier en daar een scheurtje, een haakje en vooral ondefinieerbare vlekken. O ja, en het riekt vaak naar oud bier, kroeg en een vleugje knoflooksaus van de late nightsnack.

Ik was nog niet zo lang geleden in Bar Lempicka, op de hoek van de Sarphatistraat en de Amstel. Net als de rest van mijn gezelschap fietste ik namelijk al jaren langs deze toko zonder er ooit een stap binnen te zetten. Waarom niet? Geen idee. En dus vonden we dat die tijd er nu eindelijk wel was gekomen. En het enige dat mij te binnen schoot na het betreden van dit etablissement was, jawel, het brasjasje van vroeger.

Bar Lempicka is namelijk net zo’n jasje. Het lijkt van een afstand netjes genoeg om je ouders erin te ontvangen. En waarschijnlijk ook daarom zie je dus overdag en ’s avonds menig grijze kop hier zitten, vooral vanwege de koffie met gebak, zo schat ik, of vanwege een bezoekje aan Carré. En waarschijnlijk omdat men zo dol is op de Art Deco-achtige inrichting.

Maar als je van heel dichtbij kijkt, en in ons geval ook ruikt, dan kan de geschiedenis van de avond ervoor opeens zichtbaar worden. En zo wordt het van afstand zo keurig overkomende jasje opeens een ranzig kledingstuk, waar eigenlijk maar weinig eer aan valt te behalen. Met als enige remedie: nog maar een biertje bestellen. Dan valt het op een gegeven moment vanzelf niet meer op. En zo geschiedde.

Bar Lempicka
Sarphatistraat 23
T. 020 6220209