EN restaurant Japans Amsterdam sushi

Natuurlijk zijn ook wij hartstikke dol op het Okura. Kan ook niet anders, met zoveel sterren aan het firmament. Maar ik moet het eerlijk bekennen: ze hebben voortaan geduchte concurrentie. Waar in de Pijp in een grijs verleden ooit een taxi-café gevestigd zat, en waar je toentertijd alleen maar voet over de drempel zette voor een pakje sigaretten, zit sinds een paar maanden EN Japanse Kitchen en Sake Bar. En sinds ik hier een avondje aan de bar heb mogen vertoeven, wil ik alleen nog maar terug. Want geloof me, het is hier een culinair feestje van jewelste.

EN is allesbehalve wat je verwacht van een Japans restaurant. Of liever gezegd, wat ik als onwetende Westerling van een Japans restaurant zou verwachten. EN is namelijk gewoon bijna kneuterig gezellig te noemen, en niet – wat ik gedacht had – strak, modern en steriel. Hoogtepunt is de eikenhouten bar: niet alleen omdat het zelf de eyecatcher van de zaak is, maar vanwege het uitzicht op de culinaire kunsten van de chef zelf. EN wordt namelijk bestierd door Chef Ken, die de kneepjes van onder meer het sushi-vak leerde bij – jawel – onder meer het Okura, en die op zijn beurt weer wordt geflankeerd door Ryuji (‘zeg maar Ike’) als frontman van de zwarte brigade.

En het is Chef Ken dus die vanachter de bar onder toeziend oog van zijn gasten het ene na het andere meesterwerk in elkaar tovert. Met nadruk op toveren. Chef Ken en compagnon Ike volgen namelijk niet de kaiseki keuken(beter bekend als de minimalistische keuken uit Kyoto), maar kokkerellen kappo-stijl: gerechten met een diversiteit aan bereidingswijzen, en dat allemaal – uiterst informeel – direct voor je neus bereid. Zodat je als toeschouwer kunt meegenieten van de souplesse in de keukenkunsten en de daarmee gepaard gaande onnavolgbare geroutineerdheid. Het lijkt wel ballet met handen.

EN restaurant Japans Amsterdam sushi

De ambacht van deze prima ballerina resulteert in ieder geval in de meest waanzinnige kunstwerken, met de meest kleurrijke composities, bestaande uit de meest fenomenale producten. Met hierbij keuze uit ‘gewoon’ a la carte (ja, en dat is inclusief keuze uit een waslijst aan nigiri’s, tempura of wagyu-gerechten), maar je kunt ook slim zijn, en kiezen voor het maandelijks wisselende Chef’s Menu (bestaande uit 3- of 5-gangen). Omdat ze er bij deze zaak van uitgaan dat je echt een volledige culinaire avond te gast bent, en dus niet even snel wat sushi naar binnen werkt, is vooral laatstgenoemde de aanrader. Zo krijg je namelijk de gelegenheid om ook eens echt ‘out of the box’ Japans te eten. Met in mijn geval als piece de résistance: zee-egel. Bijkomend voordeel: als je echt eens sushi wilt proberen zoals sushi bedoeld is, dan vraag je gewoon vriendelijk aan Ken of hij op basis hiervan een extra gang wil toevoegen. Mijn aanrader? De unagi, oftewel de paling. Ik weet het, niet iedereen is er fan van, maar dit is werkelijk waar de allerlekkerste die je ooit gaat eten. Ken’s geheim? Gewoon een kwestie van mooie producten gebruiken als basis. Ok dan…

EN restaurant Japans Amsterdam oester

En om dit alles af te toppen kun je je bezoek aan EN natuurlijk compleet maken, en Ike je laten voorzien van een volledig sake arrangement. Bang om hierdoor volledig van je kruk te rollen? Doe dan gewoon als ondergetekende, en bestel een fles Condrieu. Of een van de vele andere topwijnen op de kaart. Ook daar heeft Ike namelijk wel het een en ander van begrepen.

Hiske Versprille gaf de mannen van EN ooit een 7-; ik zet nu een paar maanden later gewoon de verdubbelaar in, en geef deze geweldige mannen een 14+ (immers, min en min wordt plus, dat weet ik zelfs), want my oh my, wat is dit gewoon een fabuleuze zaak. Het enige woord wat bij mij dan ook in mijn hoofd bleef rondzingen toen ik de deur uitliep, was: ENcore.

EN Japanse Kitchen & Sake Bar

Dusartstraat 53

EN restaurant Japans Amsterdam dessert

EN restaurant Japans Amsterdam

PS: Een avondje eerste rang zitten tijdens de culinaire balletuitvoering van Chef Ken? Vraag dan bij het maken van je reservering om ‘plek’ 21 en 22. Beter gaat je uitzicht niet worden.

>>> Maar natuurlijk kun je ook altijd terecht bij onze Tip 10 – sushi. De keuze is reuze mensen!