Uitgelicht standaard

Voor de rubriek straatblik, ging ik op zoek naar een plek waar niemand je ooit mee naar toenam. En voor de meeste lezers zal het Krugerplein zo’n plek zijn. Een plein met schitterende bomen, midden in de Transvaalbuurt in Amsterdam Oost.

De huizen in de Transvaalbuurt zijn vaak van de Amsterdamse school. Prachtig, zo’n wijk die door Berlage tijdens de snelle groei van Amsterdam bedacht werd. Maar ondanks dat heeft de Transvaalbuurt niet zo’n goede naam.  Google eens op Krugerplein en je krijgt vooral resultaten met betrekking tot een moord. Ook kreeg de wijk het twijfelachtige predikaat ‘Vogelaar’ uitgereikt.

Van een plein midden in een buurt met een heel hoog percentage Nederlanders van niet Nederlandse afkomst, verwachtte ik veel lekkere eettentjes. Bijzondere gerechten in eenvoudige maar super authentieke eethokjes. Een culinair broeinest. Het is ongetwijfeld in de buurt te vinden, maar op het Krugerplein zelf valt het multicultureel eetgenot tegen.

De argeloze bezoeker van het plein kan kiezen uit een cafetaria, een Albert Heijn, het bruine Café Oost en café-restaurant Caf-Vino. Goed voor zo’n buurt, ondernemers die hun nek uitsteken en een eetcafé met wijn in de naam opzetten.

Caf-VinoCaf-Vino heeft een leuk terras, maar daar was het het weer niet voor. Binnengekomen word ik van harte welkom geheten bij mijn voornaam: Michel. Natuurlijk was het voor de eigenaresse een gok, maar ik kwam inderdaad exact op het moment van de reservering binnen. Het feit dat de kok en een andere gast naamgenoten van mij zijn gaf aanleiding tot een jolige stemming.

Het is ook wel een beetje een jolig eetcafé. Gezellige en warme bediening door de eigenaresse en de kok, gasten die zo te horen vaak terug komen. Een echt buurtrestaurant met vaste klanten, voldoende kranten voor bij een kop koffie, je kunt er lunchen en ontbijten. En desgewenst vindt je er en gezellig praatje met een buurtgenoot of de eigenaar. Het Iens gemiddelde voor eten is een 7,7.

Aan de wand hangen kleine schilderijtjes of printjes van striptekenaar Jan Cleijne . Voor enkele tientjes zijn ze de jouwe. Kunst voor de kleine portemonnee. Alweer een sympathiek gebaar.

Het jonge bedrijf deed ter vulling van de tafels aan een kortingsactie van het inmiddels uit Nederland teruggetrokken LivingSocial. En jazeker, uw blogger tovert zo’n kortingsvoucher op tafel. Voor maar 15 euro 2 hoofdgerechten a la carte en 2 glazen biologische huiswijn. Schrijnend eigenlijk zo’n prijsje. Maar besluit ik als de opgewekte sympathie blijft, dan komen we terug en betalen we normaal.

Buiten het discountmenu’tje om bestel ik een Mosterd-Gembersoep. Mijn tafelgenote is niet erg hongerig en heeft genoeg aan wat olijfjes als appetizer. De soep is écht lekker. Ik proef de gember niet heel sterk, maar dat is misschien maar goed ook. Als ik vraag of ze een lepel voor me hebben, ontkent de eigenaresse dat stellig. Wellicht wat flauw, maar best gezellig. Hier geen kruiperigheid, gewoon een relaxt eetcafé.

Met een naam als Caf-Vino verwacht je een flinke wijnkaart. Valt wel mee, hij is niet bijzonder. Maar de witte huiswijn van de inheemse Spaanse druif Airen is prima. De Airendruif is een beetje als de Transvaalbuurt, wellicht niet zo’n goed imago maar soms eigenlijk best lekker. De rode huiswijn is goed weg te drinken, maar niet echt een extra vermelding waard.

Dan komen de hoofdgerechten. Flinke porties. Waarschijnlijk wordt dat verwacht door de buurtgenoten. De entrecote met madeirasaus en de Tongfilet met mintsaus worden geserveerd met wokgroente en roseval aardappeltjes. Ter ere van de aankomende Koninginnedag ligt er een niet eetbaar plastic of stoffen oranje bloemetje in de saus. Hoewel de eigenaresse waarschuwt dat het niet eetbaar is, hoop ik dat andere gasten deze originele geste méér waarderen.

De Entrecote is gebakken zoals ik ‘m wilde hebben, behoorlijk rood. Goed vlees, lekker mals. Daar klaag ik niet over. Het chipje ter decoratie is wat doordrenkt en heeft daardoor een averechts effect. Maar al met al, een prima gerecht met een normale prijs van €17,50.

De tongfilet valt in minder goede aarde. Drie flinke filets in een enorme plas saus. De gewenste sausvolumes zijn natuurlijk afhankelijk van een persoonlijke voorkeur. De geleverde hoeveelheid sluit in ieder geval niet helemaal aan bij de voorkeur van mijn Oriëntaalse prinses.

Saus valt weg te schuiven, maar een visliefhebber moet je natuurlijk wel echt lekkere vis voorzetten. Met een beetje tegenzin kauwt mijn schoonheid een filetje weg. Het ‘ik hoef niet meer’ klinkt wat teleurgesteld, en nieuwsgierig als ik ben eet ik ook een filet. Bij de eerste hap denk ik.. heuh… tongfilet? Bij de tweede hap denk ik, euhmm… wat is ook weer het verschil tussen wat ik van een tongfilet verwacht en dit? Ongemerkt eet ik ook een filetje op. Voor mensen die twee filets opeten zijn we eigenlijk niet zo enthousiast. Het derde filetje blijft wel liggen.

Op de vraag of alles smaakt antwoord mijn Oriëntaalse prinses met twijfel dat ze het wel Ok vindt. De eigenaresse luistert serieus en vraagt vriendelijk door. Even later komt ze langs om te vertellen dat ze het bij de andere tafel wel erg lekker vonden. Kwestie van smaak? Of een kwestie van een andere filet?

Ik bestel nog een huisgemaakt citroen – kokostaartje na. Prima nagerecht voor de zoetekauw. Voor mijn licht teleurgestelde tafelgenote wordt extra hard gezocht naar een lekkere thee. Witte thee blijkt voorradig én wordt gewaardeerd.

De kok komt nog even buurten, en geeft toe dat hij twijfelde bij het uitserveren van de vis. Hij moet scherper blijven beweerd hij, teveel complimenten maken je misschien te onoplettend. Hmm… eerlijk en goed bedoeld maar is het een pré? Hier bestellen we niet zo snel vis meer.

Naast de Kortingsvoucher rekenen we nog zo’n 20 euro af. Niet echt een winstgevend tafeltje dus. We krijgen nog een 10% kortingsflyer mee.

Het zijn vriendelijke mensen.Kok Michel en de eigenaresse doen echt hun best. Hun Caf-Vino is een aanwinst voor het Krugerplein. Maar voor ons is het niet alleen een stuk uit de loop, we houden gewoon teveel van vis om hiervoor naar Oost te komen.

Caf-vino
Krugerplein 23
1092 KA Amsterdam
Telefoon :   020 – 779.25.20
Website:  http://www.caf-vino.nl