Uitgelicht standaard

Persoonlijk heb ik op vrijdag nooit echt zin om nog te moeten koken. Misschien met als enige uitzondering een dinertje met vrienden: dan trek ik juist wel graag alles uit de kast. Maar op de dagen dat dat dus niet het geval is, heb ik twee opties. De kroeg in voor een goede borrel; niet voor niets staat een biertje garant voor twee bruine boterhammen. Schaaltje bitterballen erbij en je hebt een prima maaltijd, zou ik zeggen.

Maar als je de zaterdagochtend iets minder brak wilt wakker worden, is optie twee misschien wat volwassener. De traiteur. Want waar men in België al enkele jaren overtuigd is van het idee om een culinair hoogstandje te kopen dat enkel nog maar opgewarmd hoeft te worden, beginnen we hier in Nederland daar pas langzamerhand echt warm voor te lopen. En mensen, kant-en-klaar, voedzaam en afhalen is op meer plekken te vinden dan je denkt.

Wij genieten zelf bijvoorbeeld al sinds het begin van de kookkunsten van de chef van Foodies, in de Eerste Van der Helststraat (vooral de huisgemaakte slavinken bij het stamppotje zijn to die for!). Maar verderop in De Pijp zit nu nog een ander tentje. Frederique Paris. Niet te verwarren met Piet Paris, maar wel op z’n Frans dus. Open sinds de eerste helft van september. En wwaar je ter plaatse – zelfs al schommelend – nog je maaltijd kunt verorberen. Maar waar je dus ook je maaltje voor thuis kunt shop-to-go’en.

Het concept is simpel, en wederom geïnspireerd op de fastfoodketens: 1. stel je eigen maaltijd samen, 2. kies een hoofdgerecht (small, medium of supersize-me), 3. bestel wat te drinken erbij en klaar ben je. Al het eten wordt vers door de eigenaar zelf bereid. Op de toetjes na dan, want dat is een vak apart, dus die komen van buiten Amsterdam.

Maar naast de menucombinaties is het natuurlijk ook geen probleem om gewoon te kiezen wat je wilt. En na een proeflepel van de verse rucolastamppot (lekker met een zongedroogd tomaatje, parmezaan en pijnboompitjes) kozen wij daarbij als bijgerecht de confit de canard en de schenkel. De bereiding voor a la maison staat op de verpakking, dus een kind kan de was doen. Of in dit geval: onderuit op de bank genieten van een heerlijke, voedzame maaltijd, zonder ook maar een mes of pan te hebben aangeraakt. Dat zouden meer mensen moeten doen.

Frederique
Gerard Doustraat 224
www.frederiqueparis.com