Uitgelicht standaard

Omdat Amsterdam vandaag door duizenden bootjes bevaren werd, is het hoog tijd voor een nieuwe rubriek: Aanlegsteigers. Jazeker, voor alle Amsterdamse levensgenieters met een boot op zoek naar een schippersmaaltijd of een drankje voor de dorstige sloeppassagiers.

Het schitterende weer en het sloeptochtje van vandaag deed me er aan denken dat er een nieuwe hotspot voor vaarfanaten is. Het gebouw van Filmmuseum Eye aan het IJ is oogstrelend. Voor mij als Noordeling en Cinevillepas houder is het sowieso een belangrijke aanwinst.

Maar voor sloepkapiteins is het ook leuk. Een goede nieuwe aanlegsteiger, een prachtig terras met uitzicht op het drukke IJ. Is het een koffiepauze? Ze hebben er prima Espresso en Holtkamptaart. Meer zin om te borrelen? Eye biedt een wijnkaart waar niet over geklaagd hoeft te worden.

Wij aten er op een wat koudere dag en zaten dus binnen. Dat is ook helemaal geen straf. Wat een geweldig ontwerp. Als een soort Arena omringen mooie houten trappen het restaurant. Bij drukte zitten “filmwachters” of “drankjes drinkenden” op de trappen. En dat zorgt voor een mooie en gezellige sfeer. Het uitzicht door de grote ramen blijft mooi.

Vrouwlief at er de Geroosterde paprika- en tomatensoep met basilicum, Taggiasche olijven en Valderama olijfolie en een Salade met gegratineerde geitenkaas, crouton, pijnboompitten, tomaat en rucola. Twee voorgerechten die best aardig waren.
Ik zelf koos één hoofdgerecht: Kalfssucade met Amsterdamse ui, paddenstoelen, kalfsjus en pommes Anna. Heerlijk mals, smolt in de mond. Omdat er overal bakjes salade op de tafels stonden, dachten wij dat de bediening dat bij ons was vergeten te brengen. Onze vraag werd goed opgepakt. De bediening bracht sla, gaf aan dat het er eigenlijk niet bij inbegrepen was. Dompertje voor de prijs/kwaliteit verhouding van het gerecht, maar prima opgelost door de attente serveerster.

Over de rest van het de bediening kan geconcludeerd worden dat die vriendelijk was. Een klein beetje onwennig nog, met als gevolg dat ze weinig overzicht leken te hebben over wie iets wilde bestellen of afrekenen. Een jongen met trillende handen die waarschijnlijk met zijn allereerste shift bezig was en dat soort dingen. Een nieuw restaurant, een nieuwe crew, kleine ditjes en datjes. Waarschijnlijk zijn dat soort zaken binnen een maandje wel opgelost.

Wat ons betreft is Noord er met Eye zowel op Cultureel als Culinair gebied weer een flinke stap op voorruit gegaan.

EYE
IJpromenade 1
1031 KT Amsterdam
(Voor de schippers – tegenover het Centraal Station)
Eye Film en  Eye Bar Restaurant