Uitgelicht standaard
Jaren terug, toen ik werkzaam was in de wereld van patisserie, had je nog redelijk wat banketbakkerijen in Amsterdam. Maar aangezien veel ondernemers van toen geen opvolger konden vinden werden de deuren voorgoed gesloten. Ook gingen supermarkten en broodbakkers een groter assortiment banket verkopen en aangezien niet iedereen budget voor of interesse in echt lekker en kwaliteit had, werden de taarten of bonbons onder één dak gekocht waar ook de plofkipburgers en de onverdoofdgecastreerdebiggenworstjes vandaan kwamen. Wel zo makkelijk en véél goedkoper dan bij de banketbakker!
 
Nu is aandacht voor eerlijk en echt lekker eten gelukkig al enkele jaren weer helemaal terug in Amsterdam en is er weer ruimte voor specialisten op eetgebied. Maar in een periode van zo´n 35 jaar is één metier dus bijna geheel uitgestorven in de stad. Gelukkig zijn er nog een paar goede zaken over zoals Kuyt en Tout, maar ik betwijfel of er de komende jaren veel banketbakkerijen bij zullen komen. Het is immers extreem hard werken en schatrijk ga je er niet van worden.
 
Maar goed, het is een wat lange inleiding want dit stuk gaat over restaurant Speijkervet. Ik heb de inleiding geschreven omdat dit restaurant is gevestigd in het pand waar jarenlang banketbakkerij Limmen heeft gezeten. Geen enorme topper met een heel bijzonder assortiment maar toch wel een begrip in Amsterdam. 

Dat was toen, nu eet je waar vroeger de oven, koelingen en werkbanken stonden. De tegelvloer en het afvoerputje zitten er nog als aandenken en je kunt zelfs de donkere vlekken tegen de muur nog zien waar de oven heeft gestaan.
 
Op de gure zondagavond dat wij het restaurant aandoen is het behoorlijk druk. Veel buurtbewoners vermoed ik en hier en daar een etentje met de familie, net zoals wij dat hebben. Omdat we met 10 personen zijn krijgen we een klein keuzemenu met keuze uit een vlees, vis en vegetarisch gerecht. Ik kies als voorgerecht mosselen met witbier, mayonaise en peterselie, mijn tafelgenoten hetzelfde of het vleesbordje, met onder andere een mooi stukje rillette en paté en als garni zelfgemaakte piccalilly. Als hoofdgerecht Onglet (longhaas). Als dessert een brownie/ganache taart met halfgeslagen room.In alle eenvoud ontzettend lekkere gerechten, zonder al te veel poespas en met goede garnituur. Er komen schaaltjes gebakken aardappeltjes met zelfgemaakte mayonaise en goed aangemaakte sla bij het hoofdgerecht. En dat alles onder de 30,00 euro voor drie gangen! Het brood vooraf met boter en olie is lekker en ook de huiswijn is prima, we dronken een Merlot uit 2011, 18,50 de fles! Ten slotte de bediening, de dames en heren zijn erg voorkomend en vriendelijk. Losjes maar wel correct en vlot. Heel fijn!
 


Een week voordat we bij Speijkervet gingen eten kregen ze een nogal matige recensie van Mac van Dinther, ik kan me daar niet in vinden. De prijs-kwaliteit verhouding is dik in orde en de sfeer is erg prettig. Een enorme aanwinst voor dit deel van de stad. Want zoals we eerder al schreven, West heeft meerdere leuke zaken maar er kan altijd nog wel een topzaak bij wat mij betreft!
 
Speijkervet
Admiraal de Ruijterweg 79
www.speijkervet.nl