Festina Lente Amsterdam

Ik ben er de laatste maanden zo vaak langsgefietst, maar kennelijk was ik altijd te gehaast of te drukkig waardoor ik geen tijd leek te hebben om mijn witte barrel aan de kant te gooien en even de tijd te nemen om langs zij te gaan zitten bij Festina Lente aan de Looiersgracht. Een slechte zaak als je het mij vraagt, zeker gezien de naam van deze zonnige spot, want ‘haast je langzaam’.

Catch52 - Festina Lente 2Misschien wel het beste advies dus dat je ter harte kunt nemen op een dag dat de zomerzon zich laat zien, en je eigenlijk geen verdere vulling van de privé-agenda hebt. En dus heb ik vorige week eindelijk eindelijk eens mijn fiets aan de kant gesmeten, en plaatsgenomen op de vensterbank van dit vriendelijke eetcafé.

Festina Lente is zo’n typische plek die het vooral moet hebben van buurtbewoners en heerlijk Amsterdamse studenten met hoogstwaarschijnlijk een licht literaire dan wel intellectuele inslag komen. Waar de hele dag door gegroet en ontmoet moet, waar Jan en alleman elkaar toevallig en volgens afspraak tegenkomen, en waar het in de zon vooral een kwestie is van onthaasten.

Ja, het is een typisch eetcafé, dat moet gezegd worden. Verwacht dus geen culinaire hoogstandjes, Catch52 - Festina Lente 4indrukwekkende wijnkaarten, coffee dropping stations, biologische half-om gedraaide broodjes of meer dan dat soort poeha. Festina Lente is namelijk ‘gewoon’ een eetcafé, eentje die tien jaar geleden precies in dezelfde stijl had kunnen bestaan. Sterker nog, waarschijnlijk ook gewoon toen al zo bestond, aangezien de deuren in deze vorm in 1998 open zijn gegaan. Over het eten zelf kan ik niets zeggen, behalve dan dat de kaart er te vriendelijk geprijsd uit ziet. Waarschijnlijk zal dat een van de redenen zijn waarom het studentenleven hier rijkelijk gevierd wordt. Maar waar je als eerste-, tweede- of andere jaars wel ook gerust je ouders mee naar toe kunt nemen. Zo’n plek dus.

Waarom je eens langs moet gaan bij Festina Lente? Om te onthaasten. Bij voorkeur op een zonnige dag. Omdat je dan met je snoet vol in de zon kunt Catch52 - Festina Lente 3genieten. Het liefste op het bankje naast Albert, ‘vaste klant’ en – vermoedelijk – na zijn overlijden op deze plaats in het brons vereeuwigd. En mocht het nou onverhoopt regenen: dan is het ook een prima pitstop om even te schuilen binnen, en te genieten van het echt ouderwetse bruine kroeg interieur. Want dat zie je vandaag de dag tussen al het hippe, trendy geweld vandaag de dag niet zoveel meer. En dat kan soms gewoon een verademing zijn.

Festina Lente

Looiersgracht 40b