Uitgelicht standaard

We schreven lovend over de opbloei van oost, de verbetering van de Diamantbuurt, de pareltjes van zuid én we hebben een lans gebroken voor dat deel van de stad aan de andere kant van het IJ, het hoge noorden. Op een enkele blog na verscheen er nog niet heel veel over Amsterdam west. Nu is Amsterdam west een breed begrip omdat het ook een vrij groot stadsdeel is. Zo heb je Westerpark (o.a. restaurant Amsterdam en Westergasterras), oud-west (o.a. restaurant Spijkervet) en de Baarsjes (o.a. Caffe Oslo). Je kunt dus makkelijk meerdere dagen vullen met het bezoeken van al het moois dat er aan deze kant van de stad gebeurt op het gebied van eten en drinken.

Op aanraden van mijn zus bracht ik afgelopen vrijdagmiddag een bezoek aan Flinders café aan het Frederik Hendrikplantsoen. Op zich een leuk buurtje maar tussen wat oudbouw uit de jaren 30 ook meerdere afschuwelijke betonnen kolossen die op een druilerige middag als deze vrijdagmiddag de zin in het leven nou niet echt aanwakkert. Troosteloos, dat dekt de lading denk ik het best. Maar goed, als hier in de lente de zon schijnt, de spelende kinderen in het parkje voor de deur rondrennen, de melkboer lachend op zijn bakfiets zijn flessen melk komt bezorgen en de buurtmoeders voor de deur gemoedelijk de piepers zitten te jassen onder het genot van een glaasje, dan ziet het er ineens een stuk gezelliger uit allemaal. De combinatie grijs wolkendek en jaren 80 woonflats maken me gewoon wat verdrietig.

Genoeg over ons klimaat en mijn gemoedstoestand op dat soort dagen, we wandelen naar binnen bij Flinders Café. Open sinds april dit jaar en voortgekomen uit de gelijknamige winkel in Amstelveen waar je design meubels kunt kopen. Ook in het café is het design wat de klok slaat. Op de website krijg je al een goed beeld maar eenmaal binnen merk je duidelijk dat overal goed over nagedacht is. Net als bij het recentelijk besproken Vinnies Deli ook hier een Scandinavische uitstraling met veel hout en basic tafels en stoelen. Het lage gedeelte achterin heeft ook wel iets weg van een Zwitserse cottage.

Wat me het meest aanspreekt van Flinders is de kaart, daar staan stuk voor stuk mooie gerechten of hapjes op die bij de beste plaatselijke leveranciers vandaan komen zoals nootjes van Gotjé en vis van Frank´s. Helaas waren we deze dag niet in de gelegenheid om zelf de keuken te proberen, we hielden het bij een drankje. Echter, wat ik heb vernomen is hetgeen wat er uit de keuken komt goed en is de prijs/kwaliteit-verhouding helemaal in orde.
Wat wij tijdens ons korte bezoek hebben ervaren komt helaas in heel veel horecalocaties voor. Tijdens lunch is het druk en loopt alles lekker door, tijdens diner is het druk en ook dan gaat alles over het algemeen lekker. Er is echter altijd wel een periode tussen die twee pieken in dat er weinig tot niets is te beleven. En dan is het de kunst om ook dan scherp te blijven, hetgeen hier niet het geval was. Er waren vier andere tafels in de zaak bezet, allemaal tweetjes die alleen iets kwamen drinken. Niets bijzonders dus. Toch werden we bij binnenkomst niet opgemerkt, terwijl de bar het eerste is waar je langskomt bij binnenkomst. Na vijf minuten zijn we zelf ons drankje gaan bestellen aan de bar. Een tafel achter ons zat de bedrijfsleiding en keukenbrigade te vergaderen, er stond één jongen achter de bar. Maar zoals gezegd, er was praktisch niets te doen. De drankjes werden gebracht door de barman, hij had op zich een mooi schort met logo van het bedrijf aan, maar er zaten 4 grote scheuren in en evenzoveel grote vlekken veroorzaakt door bleekmiddel. Dat zag er wel heel slordig uit, zeker voor een zaak waar design net zo belangrijk is als eten en drinken.

De barman is erg vriendelijk maar duidelijk niet zo scherp, zowel het theeglas als het frisglas is smerig met grote randen lippenstift en andere resten van een vorige gebruiker. Ook is het tafeltje waaraan we zitten vies, vol met kringen en kruimels. Allemaal geen ramp maar wel slordig, juist omdat er bijna niets te doen is.

Verder is de sfeer en aankleding goed en gezellig. Zoals gezegd veel hout en mooie verlichting. Flinders staat in bijna alle lijstjes op nummer 1 als je zoekt op kindvriendelijke horeca dus mocht je een keer op een zaterdagmiddag een rustige lunch willen, is dit misschien niet de allerbeste plek. Maar als een beetje rumoer je niet zo veel uitmaakt (of als je zelf kinders hebt natuurlijk) zit je hier wel erg lekker. En nogmaals, de kaart belooft veel goeds dus binnenkort gaan we hier zeker een hapje eten. Hopelijk staat iedereen dan weer op scherp. Feit is dat dit deel van west er in ieder geval een heel leuke zaak bij heeft in een buurtje waar ze dat wel konden gebruiken, zéker als het zonnetje ons even in de steek laat.

Flinders Café
Frederik Hendrikplantsoen 36
www.flinderscafe.nl