Uitgelicht standaard

Ok. Het EK2012 lijkt alweer heel ver weg. Ze hebben niet gewonnen. Maar dat wil niet zeggen dat we niet genoten hebben van die gekke Italianen. Want zeg nou zelf: gevoel voor drama en show hebben ze wel. En daar had ik nog wekenlang naar kunnen kijken.  Maar ja, aan alles komt een einde. Voor de een eerder dan voor de ander, maar daar doe je niets aan. Henny Huisman zong het vroeger al: ‘er kan er maar een de winnaar zijn.’

Dus nu Spanje de zilveren beker mee naar huis heeft genomen (hopelijk gaan ze hier wel verstandig mee om), moeten wij het ook weer doen zonder die gladiatoren van nu. Ik zoek mijn heil deze week dus maar ergens anders. Waar het leven wel nog steeds een groot schouwtoneel is, en waar de Italiaanse passie er vanaf blijft knallen.

Midden in De Pijp zit namelijk l’Angoletto, op de hoek van de Hemonystraat en de Govert Flinckstraat. Een piepklein zaakje, met een steile trap naar een vide waar de Nederlandse man van normaal formaat nauwelijks rechtop kan staan. Reserveren kan er niet, maar dat neemt je gewoon voor lief.  Wijn tapt men uit een van de twee grote vaten en is gewoon prima. De kaart bestaat zoals het hoort uit antipasti (probeer in het zomerseizoen vooral de vijgen met ham), mooie pasta’s en prima pizza’s, en het draait hier vooral niet om service.

Waar dan wel om? Het Italiaanse Temperament, met een hoofdletter T. Helemaal wanneer er weer eens sprake is van een discussie met de bezoekers van de overburen, oftewel hangjongeren van niet-Nederlandse afkomst die rondhangen bij de coffeeshop. Zorg in dat geval dat je front-row zit: een stemverheffing, hier en daar een vloek en een zucht, en vooral heel veel handgebaren. Italie had ze niet mooier kunnen afleveren, die mannen van l’Angoletto.

Restaurant l’Angoletto
Hemonystraat 18
T. 020 6764182

PS: Vergeet na een bezoek aan l’Angoletto niet je kleren linea recta de wasmand in te gooien. En ga vooral niet nog even verder de stad in. De oven in combinatie met het kleine oppervlakte blijft nogal hangen. Maar ook dat is een bezoekje meer dan waard.