Uitgelicht standaard

Afgelopen vrijdag at ik bij restaurant/bar Herengracht. Ben hier de afgelopen jaren al vaker geweest voor een borrel maar een diner was er nog niet van gekomen. Ik koos ervoor om er juist nu te gaan eten omdat ze een speciaal thema hebben bedacht in de eerste weken van het nieuwe jaar: een gezond en verantwoord driegangen menu als tegenhanger van het schrans- en vreetfestijn van de decembermaand. Het menu wisselt wekelijks en is telkens samengesteld door een andere voedseldeskundige. De week dat wij er waren was het de beurt aan Jobien Groen, schrijfster van het kookboek Lekker lokaal.

Het menu bestond uit een tarte tatin van prei en Skeapsrond, een zachte schapenkaas, als voorgerecht. Daarna gebakken schelvis met gnocchi van aardpeer, munt, walnoot en een schuim van wederom aardpeer. We sloten af met een clafoutis van appel met rozemarijn en ijs van tijm.

De smaken van alle gangen waren uitstekend op elkaar afgestemd en dus goed in balans. We hadden ook totaal niet het idee heel verantwoord of gezond bezig te zijn, iets waar ik enigszins voor vreesde voordat ik binnenstapte. Ik ben nu eenmaal een levensgenieter en beweeg mezelf naar de sportschool als een kalfje naar de slachtbank om mijn Bourgondische levensstijl nog enigszins te compenseren. Dus de verrassing was groot toen de eerste gang op tafel kwam, het was namelijk echt genieten geblazen, van begin tot eind. We dronken er een mooie Grüner bij en ook die paste prima.

Tot slot de bediening. Die was bijzonder goed! Het was vrij druk maar de dame die ons bediende bleef vrolijk, voorkomend en vlot. Erg prettig! Sowieso zit je lekker in het restaurantgedeelte, een paar treetjes hoger dan de vrijdagmiddag-borrelaars. Niet helemaal afgesloten maar wel zo dat je rustig met elkaar kunt babbelen.

Dus ben je op zoek naar iets leuks de komende dagen (Herengracht serveert het wekelijks wisselende verantwoorde menu tot half februari), maak dan een reservering. Zul je geen spijt van krijgen. En voor de prijs hoef je het ook niet te laten, drie gangen voor nog geen dertig euro.

Bar/restaurant Herengracht
Herengracht 435
www.deherengracht.com