Uitgelicht standaard

Nu ben ik niet zo’n fan van Oud Hollandsche spelling, zeker niet als deze gebruikt wordt in een bedrijfsnaam. Ik krijg meteen argwaan bij namen als ‘Bistro In den Vergulde Varkenssnuit’ of
‘Eeterij De Gouden Lantaern’. Nog voordat je jas hebt opgehangen zit de lucht van oud frituurvet al in je kraag, komen alle sauzen uit een pakje en staan de carpaccio’s met brokken parmezaan al klaar op het bord in de koeling.

Maar soms moet je even verder kijken dan alleen een naam en eerst de proef op de som nemen. Want er zijn uiteraard altijd uitzonderingen, gelukkig maar! Zo zit er sinds kort in de Sarphatistraat het Bakhuys. Een zaak die, op moment van schrijven, al wel open is en volop produceert, maar nog wel bezig is met het ‘horeca gedeelte’ waar men kan genieten van broodjes, patisserie, soepen, quiche, sapjes, koffie en nog meer. Navraag leert dat ook dit binnen enkele weken klaar zal zijn zodat de zaak helemaal af is.

Op dit moment dus ‘alleen’ nog take away of plaatsnemen op een enkel bankje in de zaak. Zoals de titel van dit stukje luidt, de kwaliteit van brood gaat enorm hard vooruit. Enige jaren geleden werd de stad al blij verrast met zaken als Niemeijer, Le Fournil en Vlaamsch Broodhuys (daar gaan we weer) en inmiddels zijn daar alweer een paar nieuwe zaken bijgekomen zoals ‘Brood’, ‘Handgemaakt Brood’ en nu dus ook het Bakhuys. Ik testte croissants en baguettes en ik kan vertellen dat deze echt heel erg goed zijn en meteen een plek in mijn top drie hebben bemachtigd. De korst is knapperig maar niet zo hard dat je mond bloedt na een broodje kaas, het kruim is zijdezacht en vol van smaak en de prijs is keurig.

 

De zaak ziet er leuk uit. Basic met veel ruimte voor productie, ze maken immers alles zelf. Ook zijn er grappige details terug te vinden, zo zijn de lampen voorzien van oude gardes uit Hobart klutsmachines. De locatie is perfect! Daar in de buurt zit nog weinig bijzonders op eetgebied. Iets verderop zit dan wel bakkerij Hartog, maar aangezien zij prat gaan op Volkoren hoeft dat elkaar niet te bijten.

Dus ben je in de buurt of ben je nieuwsgierig? Ga dan die kant op en ga genieten van wéér een topzaak waar je heerlijk brood kunt kopen. En over een week of wat kun je dus ook ter plekke genieten als de tafels en stoelen zijn uitgestald.

Oh ja, en ze zijn ook nog eens van 07.00 tot 21.00 uur geopend!

Bakhuys
Sarphatistraat 61
Nog geen site maar wél op Facebook!