Uitgelicht standaard

Vorige week aten wij bij zuslief en haar man om de nieuw aangeschafte Green Egg bbq te testen. Een hele hype in BBQ land, want het is niet zo maar een BBQ! Wat dit apparaat zo bijzonder (en schreeuwend duur) maakt, is onder andere de mogelijkheid om redelijk eenvoudig de temperatuur te reguleren met een luchtfilter aan de bovenkant. Schijf je ‘m dicht, dan daalt de temperatuur vrij vlot, zet je ‘m open, dan schiet deze omhoog (er zit een handige, analoge thermometer aan de bovenkant waar je precies op af kunt lezen hoe behaaglijk de burgers het aan de andere kant van de deksel hebben). We kregen college van Chris (eigenaar en chefkok bij top-restaurant Fyra uit de Noorderstraat), die op bevlogen manier de vele voordelen van het groene ei demonstreerde.

Geen toeval dat Chris en zijn vrouw Dorine present waren, de chef is immers expert als ´t op voedselbereiding met behulp van de Green Egg aankomt. Al sinds de opening van het restaurant gebruiken ze ‘m in de keuken, onder de afzuigkap, om het mooiste vlees op een geduldige manier, in meerdere fasen, te bereiden. Dat is dus iets wat gewoon kan met dit apparaat: op zeer lage temperatuur je vlees garen waardoor je prachtig mals vlees krijgt maar wél met de typische grill smaak van een BBQ. Omwille van de smaak adviseert Chris ook altijd houtskool in plaats van briketten te gebruiken, van houtskool komt een veel mooiere smaak aan het vlees. Tevens kun je je kooltjes ontzettend lang gebruiken, terwijl ze bij een gewone BBQ zó weg zijn. Ook dit komt weer door de temperatuur, die is bij een gewone BBQ niet te reguleren wat vaak resulteert in zwartgeblakerd vlees.

Restaurant Fyra heeft overigens een pittige tijd achter de rug, vorig jaar werd de zaak getroffen door het noodlot, een kapotte waterleiding heeft 24 uur vrij spel gehad en het gehele restaurant in een laag water gezet. Resultaat; het restaurant is maanden gesloten geweest voor renovatie. Het goede nieuws; ze zijn alweer enige tijd up and running! Niet alleen voor diner in het restaurant, ook kun je de ‘Fyra ervaring’ bij jou thuis of zelfs op het bedrijf ervaren. De chefs komen bij je langs, nemen alle ingrediënten en benodigdheden mee, zetten een prachtig diner met bijpassende wijnen voor en als ze vertrekken, dan is de keuken schoner dan dat ie ooit geweest is! Een uitkomst als je iets te vieren hebt maar dit graag thuis wilt doen, met vrienden of familie.

www.biggreenegg.eu
www.restaurantfyra.nl