We schrijve 8 januari 1994. Ik was 14 jaar, had net mijn eerste vliegreis achter de rug, en bivakkeerde met mijn familie in ‘The Big Apple’. Dat was natuurlijk al een ervaring op zich, maar mijn ouders hadden als verrassing voor mij ook nog eens een lunch bij het Hard Rock Café geregeld. Notabene op mijn moeders verjaardag. Zo blijkt maar eens temeer: als je kinderen het naar hun zin hebben, dan heb je dat als ouder ook.

Het was een hoogtepunt van deze vakantie voor mij.

Laat ik even een en ander in perspectief plaatsen. “Toen” was het Hard Rock Café het summum. Vliegen was nog niet iets wat je al deed vanaf je eerste jaar, social media en dus een kijkje in het leven van ‘de sterren’ bestond er niet, behalve dan alles wat we konden lezen in de Hitkrant, en als je dus ‘in contact’ wilde komen met je idool dan kan dat maar op een paar manieren. Bijvoorbeeld door naar een concert te gaan. Of dankzij het Hard Rock Café. Want hier kwamen ‘de groten der aarden’ langs bij openingen, doneerden ze hun gesigneerde gitaar en voelde het aan alsof ze hier zelf vervolgens ook nog wekelijks hun tanden in een burger zetten (ja, toen kon je ook als ‘celebrity’ nog gewoon eten). In mijn ogen dan.

Hard Rock Cafe Amsterdam

Noem het een muzikale Disney-ervaring, noem het geniale marketing, het maakt mij niet uit. Het werkte. In mijn middelbare schooltijd was het Hard Rock Café dus gewoon ‘the bomb’. En aangezien we er geen in Amsterdam hadden, maar wel in plekken waar je met het vliegtuig naar toe moest, had het iets mythisch. Als je bij een Hard Rock Café was geweest, dan was je een cosmopoliet, of had je cosmopolitische familieleden dan wel kennissen. En dat kon je bezegelen met één item: het t-shirt. Een simpel wit t-shirt met pontificaal in het midden het logo van het Hard Rock Café zelf, en daaronder de naam van de stad waar je deze op de kop had getikt. Hierbij gold de regel: hoe meer t-shirts uit verschillende steden, hoe grootser je reputatie. Althans, nogmaals, in mijn beleving dan. Anyway, je had er een volledig Instagram-account mee kunnen vullen, zeg maar.

Ik zelf was de trotse eigenaar van 4 t-shirts. New York dus, Atlanta (zelfde vakantie), Londen (dankzij mijn vader), en Bangkok. Die laatste bestond overigens helemaal niet, maar ja, internet bestond ook nog niet, dus met een beetje bluffen kwam ik een eind. Want geen hond die het controleerde!

Maar goed, dit wetende: wat doe je dus als je een uitnodiging voor het Hard Rock Café Amsterdam krijgt? Om een avondjes hamburgers te komen eten in het kader van International Hamburger Day komende zaterdag? JUIST, DAN GA JE! Speciaal voor deze internationale feestdag heeft deze restaurantketen namelijk de acht lekkerste hamburgers afkomstig uit hun eigen cafés wereldwijd geselecteerd. Vier voor de maand mei, en vier exemplaren waar je tot eind juni nog je tanden in kunt zetten. De Atomic! Burger uit Las Vegas viel bij ons het beste in de smaak.

Hard Rock Cafe Amsterdam hamburger

En ja, we geven het eerlijk toe: je zit er inderdaad tussen de toeristen. Of liever gezegd, het zijn vooral toeristen die er zitten. En kennelijk dus die-hard Hard Rock Café-fans die eens per jaar ook langskomen voor de speciale ‘pin-day’, de dag voor de fanatieke verzamelaar van beroemde HRC-pins dus. Kortom, het is een community an sich. Maar goed, daar wilde ik vroeger dus ook maar al te graag bij horen.

Mijn conclusie: been there, done that, bought the t-shirt. Ik had het niet willen missen. De een noemt het wansmaak, ik noem het puur jeugdsentiment. Jammer dat ik geen gymles meer heb, maar ik vind wel een gelegenheid om dit t-shirt zo vaak mogelijk weer uit de kast te halen.

En mark my words: over een jaartje is het weer hip. Tenminste, als het aan mij ligt! Ik heb ondertussen #HardRockCafeRules alvast in gebruik genomen…

Hard Rock Cafe Amsterdam Marianne

Hard Rock Cafe

Max Euweplein 57-61

Hard Rock Cafe Amsterdam

Hard Rock Cafe Amsterdam