Uitgelicht standaard

El Bulli van de Catelaanse meesterchef Ferran Adria, werd 5 jaar op een rij uitgeroepen tot het beste restaurant ter wereld. Op het hoogtepunt van de roem besloot Ferran om er mee te stoppen en het restaurant te sluiten. Hij werd uitgeroepen tot de beste chef van het decennium.

Ferran Adria was en is een controversiële figuur. Hij wordt gezien als een van de grondleggers van het moleculair koken, maar noemt het zelf anders. Prachtig waren de interviews met hem en zijn concurrent Santi Santamaria in de Spaanse pers. Santi Santamaria, de chef die als eerste 3 michelinsterren bij elkaar kookte in Catelonië en plek 38 op restaurantlijst is ook geen kleine jongen. Hij betichtte Adria van een ongezonde keuken. Adria noemde Santamaria vervolgens jaloers.

Ooit heb ik geprobeerd te reserveren. Maar El Bulli zat voor dat jaar al vol. Scheelt een hoop geld, maar ik ben toch een gewenste ervaring armer.

Maar hoe kom ik nu op dit overduidelijk niet Amsterdamse restaurant? Ik werd aan de vele interviews in de Spaanse pers herinnerd door de VPRO.  Zij zonden El Bulli: Cooking in Progress uit. Heb je 1,5 uur? Schakel voor 6 januari 2013 je boxen aan en geniet:
Get Microsoft SilverlightBekijk de video in andere formaten.