Uitgelicht standaard

Scandinavië is hot. Op gebied van design en fashion hebben de landen zich al ruimschoots bewezen. En nu doen ook voorzichtig wat culinaire ideetjes uit het hoge noorden hun intrede in Amsterdam. Nu is de Scandinavische keuken niet heel erg bijzonder. Uiteraard veel vis en vanwege de boerse geschiedenis en het lastige klimaat nu eenmaal niet zo veel verfijnde gerechten. Koffie daarentegen is he-le-maal hun ding. Fika noemen ze het in Zweden en dit is, net als het woord ‘gezellig’, lastig te vertalen in een andere taal, maar komt neer op koffiedrinken als sociaal gebeuren. Met familie, vrienden of collega’s. En aangezien Zweden volgens mij aan kop gaat als het aankomt op koffiedrinkende Europeanen, zit er in Stockholm op iedere hoek van de straat een koffiezaakje. En nu ook Amsterdammers steeds meer waarde hechten aan een goed bakkie troost, is er nu Scandinavian Embassy aan het Sarphatipark. Een klein zaakje waar koffiezetten een serieuze business is en je dus ook even geduld moet hebben. Zo zetten zij voornamelijk filterkoffie die tergend langzaam, druppel voor druppel, in een glazen karaf valt. Om vervolgens door een hippe Zweedse vogel met enorme designbril in een kopje overgegoten te worden.

Thee verkopen ze eigenlijk niet, de focus ligt echt op de koffie. Ook serveren ze wat kleine ontbijt- en lunchgerechtjes zoals een eitje in een stijl naar keuze, carrot cake en een blueberry pie. We waren in een feestelijke bui en bestelden de twee verschillende taarten ter begeleiding van onze drankjes.

De Zweedse schone die het ons kwam brengen waarschuwde al dat de bessen misschien nog wat fris zouden zijn omdat de taart te laat uit de vriezer is gehaald, helaas was dit inderdaad het geval. De carrotcake was prima!

Nou, het laat zich denk ik wel raden wat voor publiek er op een dergelijk zaakje afkomt. Veel hipsters die het koffiedrinken erg serieus nemen en zich helemaal één voelen met de trendy, minimalistische look & feel die de zaak uitstraalt en die zo kenmerkend is voor Scandinavië. We vangen flarden van gesprekken op en praktisch iedereen binnen is op de één of andere manier de wereld aan het verbeteren of aan een filmscript aan het werken waarvan ik nu al weet dat ik niet naar de uiteindelijke film ga kijken, simpelweg omdat ik er geen reet van snap.

Dat er nog steeds behoefte is aan dergelijke eigenzinnige koffie-speciaalzaakjes als antwoord op de grote ketens, blijkt direct. Tijdens ons verblijf staan er constant mensen in een rijtje te wachten op een tafeltje, in de hoop dat de huidige gasten niet nóg zo’n overheerlijke maar tergend langzame koffie bestellen…

Scandinavian Embassy
Sarphatipark 34
www.scandinavianembassy.nl/