Men zegt wel eens: je moet stoppen op je hoogtepunt. Ben ik het niet mee eens. En daar kan ik meerdere redenen voor bedenken. Niet in de laatste plaats omdat ik dan al een hele lange tijd geleden met Catch had kunnen stoppen. Dacht ik, en ik ben daar wekelijks maar al te blij om dat ik dat niet heb gedaan. Want iedere keer als ik denk dat het niet beter kan, word ik steeds weer blij verrast en loop ik met rode konen en vooral een hele grote grimas ergens weer de deur uit van de lokale Amsterdamse horeca.

Ja, ik ben misschien een makkelijk target: geef me wat te eten en te drinken, een flinke dosis bezieling en overtuiging erbij van een ondernemer/chef/sommelier/ieder ander personeelslid (bij voorkeur in relatie tot punt 1), en ik loop als een blij stuiterballetje weer de deur uit. Afgelopen zaterdag overkwam me dat bij Hotel de l’Europe, na een avondje eten bij Hoofdstad Brasserie. Reden: meer dan voldoende.

Hoodstad Brasserie Hotel de L'Europe Amsterdam Catch52 wijnkelder

Ik begin vandaag eens bij de wijn. Of liever gezegd: de wijnkelder. Je hebt ze in alle soorten en maten: van het karig gevulde van de thuis-hobbyist (daar schaar ik mezelf dan maar onder) tot aan die varianten die het voorportaal tot de wijnhemel lijken. Die van Hotel de L’Europe zit in de laatstgenoemde categorie. Ze hebben er namelijk twee: eentje voor de huiswijnen (categorie lekker tot erg lekker), en die is daarmee meteen het voorportaal voor de tweede kelder (categorie verrukkelijk tot just-died-and-went-to-heaven). En daar hebben wij van mogen kijken en proeven.

Was het die avond daarbij gebleven, dan was ik al met rode konen en een hele grote grimas op mijn gezicht weer vertrokken. Maar toen was er al een hele avond aan vooraf gegaan…

Hoofdstad Brasserie is een van de restaurants van Hotel de L’Europe en wordt – lang leve het Calimero-syndroom – nog wel eens over het hoofd gezien. Dat krijg je nu eenmaal als kleine broertje/zusje van Bord’Eau. Bij Bord’Eau hebben ze de sterren; Brasserie Hoofdstad is met vooralsnog ‘alleen’ een Bib Gourmand een kleine ster aan het firmament. Met nadruk op vooralsnog: er wordt hard geknokt om op termijn een Michelinster toe te kunnen voegen. In de tussentijd ontvangt de waanzinnig enthousiaste Maitre d’Hotel Otto je ook gewoon met open armen om je een topavond te hebben. En daarmee wordt eens temeer bevestigd dat restaurants in een hotel ook echt de moeite waard zijn om in gedachten te houden. De brasserie wordt gekenmerkt door uitzicht op het water en De Munt, de keuze uit een menu of a la Carte vol Franse klassiekers op niveau met een eigen twist, en ja, dus een wijnkaart en meer dan voldoende verhalen hieromheen om een topavond te hebben.

Hoodstad Brasserie Hotel de L'Europe Amsterdam Catch52

Om kort te gaan: van Freddy’s Bar wist ik al dat het een van de iconen van de stad was waar je gewoon een keer geweest moet zijn. Bord’Eau staat nog hoog op mijn wensenlijstje om eens uit te gaan proberen, want is – tja – ook gewoon iconisch. Maar Hoofdstad Brasserie mag je zeker niet over het hoofd zien tussen al dit culinaire geweld. Ik weet in ieder geval op welk terras ik – zodra de lentezon zich maar weer even laat zien – plaats ga nemen. En vervolgens linea recta om de wijnkaart vraag.

Brasserie Hoofdstad

Nieuwe Doelenstraat 2-14

>>> Op zoek naar andere iconische plekken van de stad? Check onze Tip 10 “Icons”. Succes met afstrepen!

Hoodstad Brasserie Hotel de L'Europe champagne Amsterdam Catch52

Hoodstad Brasserie Hotel de L'Europe Amsterdam Catch52 kaas

Hoodstad Brasserie Hotel de L'Europe Amsterdam Catch52 kaas