Van de Buurt Amsterdam Catch52Van de Buurt Amsterdam Catch52

in de buurtNog niet zo lang geleden zetten wij samen met onze lezers de pareltjes onder de tourist traps op een rijtje. Want iedere Amsterdammer komt ongetwijfeld wel eens in de buurt van zeg het Rembrandtplein of het Leidseplein, al is het alleen maar om wel eens een filmpje met familiebak popcorn te pakken bij Pathé. Maar als de echte lekkere trek gestild dient te worden is het toch echt met gierende banden naar de betere culinaire wijken. Is dus eigenlijk nergens voor nodig. Want ook op deze plekken zitten echte pareltjes. Je moet het alleen maar net weten. Zo hadden wij bijvoorbeeld nog nooit gehoord van In de Buurt, maar tipten onze vrienden van Taste of Amsterdam deze leuke buurtzaak naast het Leidseplein. En goede tips zijn goud waard, dus was het natuurlijk snel een hapje proeven bij In de Buurt.

Nou ben ik op zich al dol op buurtzaken met hart voor de wijk, die met liefde, passie en keihard werken iets moois willen neerzetten voor buurtbewoners maar waar de hele stad van kan genieten. Zo is Van de Buurt in BoLo al jaren één van mijn favorieten (hé, what’s in a name?!) maar prik ik ook graag een vorkje bij Rue de Sèvres, Radijs of Bar Baarsch. Want wat deze zaken onderscheid van andere eetcafé’s is dat het eten gewoon ontzettend goed is. Veelal een simpele kaart en gerechten, maar vaak met lokale, verse producten en met liefde bereid. En In de Buurt is dus precies zo’n zaak. En hoe leuk is het dat dit dus ook gewoon midden op een tourist hotspot kan. En In de Buurt is typisch zo’n plek dat als je er eenmaal zit, je eigenlijk niet meer weg wilt. Nergens voor nodig ook. Je kunt hier namelijk gewoon alleen een drankje doen op het terras of aan de leuke bar, eventueel gepaard met wat bar bites of het betere fingerfood, of je kunt er uitgebreid dineren. Het is een plek waar je met je vrienden memorabele avonden aan de bar kunt beleven, een perfecte date kunt hebben, maar ook waar je prima je ouders mee naar toe kunt nemen bijvoorbeeld.

in de buurt vis

En het eten? Daar kunnen we kort over zijn: inderdaad gewoon heel erg goed. En als je denkt dat je hier zoals in het standaard eetcafé alleen saté, schnitzel, een burger en als je geluk hebt een stukje vis kunt eten dan heb je het mis. Bij In de Buurt koken ze met het seizoen mee en denken ze bovendien graag verder dan de standaard gerechten. Wij aten vooraf heerlijke risottobitterballen, rucola-kaaskroketjes, gamba’s en een mini burger. Daarna kwam de chef met zijn favorieten: heerlijke verse dorade van de grill, cannelloni en spare ribs. En omdat het erwtjestijd is, een heerlijk lamsboutje met een puree van erwten. Lekker, vers en alles perfect op smaak. En bovenal: met liefde, aandacht en creativiteit gemaakt én geserveerd. En ja, dat proef je toch echt. En als dessert een huisgemaakte brownie én natuurlijk konden we niet weg zonder cocktails. En dus topten we af met een Elderflower Fizz en een good old Pornstar Martini. Je begrijpt, we waren gelukkig.

In de Buurt
Lijnbaansgracht 246
T. 020-6164787

Nog een grappig feitje als afsluiter: de naam In de Buurt ontstond eigenlijk spontaan, maar als grappige bijkomstigheid kan het antwoord op de vraag “waar ben je” voor grote irritaties zorgen bij de vraagsteller. Ook komen er regelmatig toeristen die voor de pui een selfie maken. In de Buurt fonetisch op z’n Engels… Vul maar in. Of kijk op Instagram en Reddit, er schijnen hele pagina’s met selfies van toeristen voor In de Buurt te zijn.

>>> Op zoek naar nog meer ‘pareltjes onder de tourist traps’ om je culinaire plezier hartje centrum wat te vergroten? Wij hebben ze samen met onze lezers voor je op een rijtje gezet.

in de buurt cocktailin de buurt kaartin de buurt lam