Marianne Aalders Amsterdam Catch52 oesters

Ondertussen op de redactie van Catch52.nl… blikken we dit jaar iedere maand ook gewoon eens terug op onze belevenissen. En dat allemaal onder het mom ‘wat ons aan jullie opviel’. Van nieuwigheden tot golden oldies, en bovendien doen we zo af en toe ook nog eens een poging om ’the bigger picture’ samen te vatten. Al was het maar voor onszelf.

Wat ons deze maand opviel? We vroegen het aan Marianne.

De ontdekking van januari 2016?

Over De Kersentuin mag ik het inmiddels niet meer hebben, dus in dat geval zeg ik Roomservice at Olof’s. Ik heb een zwak voor Restaurant Vermeer omdat dit het eerste sterrenrestaurant was waar ik – met mijn vader – ooit naartoe ging. Dat schept een band, zullen we maar zeggen. De Olofskapel is bovendien een waanzinnig mooie locatie, en ik vind het wel getuige van lef dat een hotel vanwege een verbouwing dit soort ruimtes als pop-up inzet. Bovendien weet ik tot wat voor lekkers Chef Chris Naylor in staat is met groentes, dus tel uit je winst.

Maar aangezien ik niet zo goed ben met kiezen, geef ik er gewoon nog twee: Botanas by Kekaas (review will follow soon!), de ‘hole in the wall’ van Bowie, en daarmee dus verantwoordelijk voor heerlijke barbites in deze zaak. Om kort te gaan: een grote passie voor Mexicaans eten, zoals ik dat in ieder geval nog niet geproefd heb in Amsterdam. Helaas moeten we Chef Jose de komende tijd even missen (er is een ‘kleine dude’ geboren en die heeft even wat aandacht nodig), maar die soft taco’s met garnalen en de huisgemaakte chilisaus wil ik nog wel een keertje eten.

En als laatste De Wijnbar. Een oude bekende so to speak, dus in dit geval meer een herontdekking. Maar wat een grandioze avond kun je daar aan de bar hebben. Heerlijke wijnen per glas, een eigenaar (Martijn) die overstroomt van kennis, lekker eten, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Oh ja, en ze hebben de Bernardus

Botanas by Kekaas Amsterdam deur

Wat deze maand verder nog op viel?

Tja, de maand januari staat natuurlijk in het teken van ‘een beetje zuinigjes aan doen’. Niet voor niets vlogen de Detox-challenges je om de oren. Wat ik wel opvallend vond, is dat het detox-concept langzamerhand over begint te slaan op de horeca. We kenden natuurlijk al de juicebars en ik noem het maar ‘de SLA’s van deze wereld’. Maar het was dit jaar voor het eerst dat ik ook daadwerkelijk detox-menu’s op de kaart zag staan bij restaurants zelf, bijvoorbeeld bij BoCinq.

De ultieme detox-tip?

Om eerlijk te zijn ben ik blij dat de maand januari erop zit. Ik heb ooit een maand lang ook een detox-dieet gevolgd: ik vrees dat dit een ‘once in a lifetime’-experience was. Ik hou daarvoor teveel van eten, en ja een glas wijn. Dus voor de echte die-hard tips verwijs ik in dit geval gewoon naar onze Detox-Tip 10 (al moet ik wel eerlijk zeggen dat ik toch wel nieuwgierig ben naar de detoxkuur van Dr. Blend, maar dat terzijde).

Wat ik wel opvallend vind trouwens, is het aantal ontbijt- dan wel lunchzaken dat opeens de ‘mashed avocado’ op de kaart heeft staan. Vaak op geroosterd zuurdesembrood, met een klein pepertje. Het voelt een beetje aan als de nieuwe Flammkuchen, maar dan op gezond lunchniveau. Die gaan we dit jaar nog wel vaker terug zien op de kaart.

Wijnbar Boelen Boelen Amsterdam wijnglas

Zelf nog goede voornemens?

Ja absoluut. Niet zozeer op het gebied van enorm gezond leven, ik ben meer het type van balansdagen, maar zelfs daar hou ik me niet altijd aan. Als ik een avond zwaar getafeld heb, neem ik de volgende dag bij voorkeur een salade, maar als er rond borreltijd weer een bitterbal aan mijn neus voorbij trekt, tja, dan ben ik ook de beroerdste niet. Als het om Catch52 zelf gaat, dan staat 2016 in het teken van ‘het gezicht achter de zaak’ te laten zien door middel van onze nieuwe rubriek Chef’s Table. Horecaondernemers of chefs zijn vaak de mensen die als geen ander weten waar je in de stad terecht kunt voor echt een heerlijke maaltijd, dus vandaar dat we hen meer aan bod willen laten komen.

Geen januari zonder…

Nieuwjaarsborrel bij Hoppe! Er zijn hele generaties groot gegroeid met een borreltje op 1 januari bij deze zaak, en sinds ik heb ontdekt dat er ook zoiets bestaat als Hoppe ‘Nextdoor’ ben ik ook om.

Elke maand stellen wij vijf vragen aan een van de dames en heren uit het team van Catch52.nl. Heb jij een vraag die je altijd al hebt willen stellen, of wil jij voor komende maand een tip over een specifiek onderwerp? Mail het ons: info@catch52.nl of laat het ons weten via Twitter of Facebook!