Uitgelicht standaard

Je loopt niet vaak tegen een echte culinaire ontdekking aan. Maar tijdens de grote oversteek naar Oost is dat nou juist wel hetgeen er bij ons gebeurde.

Een van de must-do’s in dit stadsdeel is natuurlijk het Beukenplein, daar zullen we het allemaal over eens zijn. Met onder meer Café Maxwell gevestigd is (van dezelfde eigenaren als Quatfass, aan de Ringdijk), een volwassen eetcafe, met vooral weinig pretenties en veel wijnen per glas.

Maar dit plein in Oost is waarschijnlijk vooral bekend als standplaats van Erik’s Delicatessen, thuishaven voor echte lekkernijen: mooie vleeswaren (probeer ook de rilette eens!), worsten van Brandt & Levie, geweldige wijnen, maar vooral… kaas. Met een hoofdletter. En waar je spontaan ook nog eens ‘u’ tegen zegt. Zeker als je een kijkje neemt in de speciale koelruimte achterin de zaak. Nooit geweten dat schimmels zoveel water in de mond kan laten lopen.

Op aanraden van Erik zelf stapten wij tijdens onze culinaire rondrit echter ook eens binnen bij de voor ons nog onbekende buren: Coffee Bru. En mensen, we komen terug. Bru is voor de doorgewinterde koffiemaniak namelijk de hemel op aarde. Ze serveren namelijk alle soorten koffie die er is. En dat betekent dus niet alleen ontzettend veel keus aan bonen, maar bijvoorbeeld ook gewoon een kopje filterkoffie, zoals moeders die altijd zette.

 

Na nog maar een half jaar open te zijn, staat deze zaak inmiddels met stip op de (zei het een gedeelde) eerste plaats van de Belgium Netherlands Coffee Guide 2012, maar is ondanks deze internationale allure gelukkig vooral heel gewoon, gezellig en down-to-earth gebleven.

Tijd voor een bakkie dus, want wij zijn fan!

Cafe Maxwell
Beukenplein 27
T. 020 7726748
www.maxwellcafe.nl

Eriks Delicatessen
Beukenplein 16
T. 020 6943077
www.eriksdelicatessen.nl

Coffee Bru
Beukenplein 14
T. 020 7519956
www.coffeebru.nl