Natuurlijk zijn we allemaal op de hoogte van die koffierevolutie die de wereld aan het veroveren is, of liever gezegd, allang veroverd heeft. In Amsterdam, maar ook daar buiten. Oud nieuws. Zo ontzettend 2014. Bla bla bla. Want je bent namelijk pas echt een hipster als je een eigen koffiezaak hebt. En een baard. Of een knotje.

Lot 6 Maar alles goed en aardig hoor, zo’n revolutie. Het stelt ‘de culinaire blogmens als ik’ wel voor een grote uitdaging: de stad wemelt namelijk inmiddels van de meest voortreffelijke koffiezaken, met als gevolg dat ik aan een stuk door met mijn spreekwoordelijke neus achter de feiten aan loop op het gebied van koffie drinken. Want helaas ben ik doordeweeks ‘gewoon’ aan kantoor gekluisterd, en niet continue in de gelegenheid kris-kras door de stad te flexwerken met mijn notebook onder de arm.

Een van mijn meest achtergestelde feiten en dus plekken waar ik maar al te graag nog steeds een bakkie wilde doen, was Lot Sixty One, in Oud-West. Bij de coffee roasters op het hoekje van de Kinkerstraat en de BIiderdijkkade. Een plek waar alles draait om koffie. Maar dan ook echt ‘serious coffee’. Want naast koffie leuten op de meest uiteenlopende manieren (van dripping stations tot misschien wel de meest verrukkelijke kleverig sterke espresso die ik sinds lange tijd dronk) kun je hier ook terecht voor huisgeroosterde bonen. Verkrijgbaar in verpakkingen op huisformaat voor de ordinaire consument. Maar ook in reuzeblikvorm in geval je een weeshuis aan koffieleuten thuis hebben zitten, toevallig een eigen horeca-etablissement hebben of van plan bent om jezelf binnenkort ook tot koffie-hipster te bekeren.

Lot 2En aangezien ik niet aan goede voornemens voor het nieuwe jaar doe, maar van mening ben dat je beter in het heden je slag kunt slaan, heb ik gisteren vlak voor de jaarwisseling eindelijk voet over de drempel van deze koffiehemel te zetten. Inclusief mijn oude vertrouwde Macbookje onder de arm, voor de afronding va de laatste werkzaamheden en natuurlijk voor het aanzien onder de andere daar flexwerkende Lot-genoten. En belief me, ik kan eigenlijk niet anders zeggen dan dat ik dit maanden eerder had moeten doen. Want ik heb op de valreep van het oude jaar een naam toe kunnen voegen aan mijn koffie-top, beter bekend als Bru en Two for Joy. Maar misschien toppen deze koffiemasters mijn favorieten zelfs. Want niet alleen de koffie is grandioos, het interieur is dat eveneens vanwege eenvoudig weg zijn functionaliteit in plaats van hoog design gehalte. Want deze Roasters Lot 5hebben van een nood een deugd gemaakt, en dus plof je beneden in het Lab61 rondom de koffiebrander zelf neer op de blikken en rond de zakken met bonen. En kan het gebeuren dat je koffietafel zo nu en dan even ondersteboven wordt gekieperd door de aanwezige Koffieman bij voorkeur met baard, als onderdeel van zijn zoektocht naar de laatste partij vers gebrande koffiebonen. After all, de koffiezaken gaan ook voor dit meisje. Heerlijk verfrissend, als je het mij vraagt.

Het enige nadeel? Ik viel wat uit de toom met mijn laptop. Kennelijk moet je vandaag de dag niet je Air, maar zonder blikken of blozen je SelfieStick uit je tas halen en je Duckface opzetten om echt bij de crowd te horen. Maar ach, look on the bright side: ik heb naast een smakelijke espresso in ieder geval ook smakelijk kunnen grinniken om dit bijzondere fenomeen. En hoe kun je beter het oude jaar uit gaan dan met een grote lach op je gezicht, nietwaar?

Lot 3Lot Sixty One Coffee Roasters. Wat mij betreft gewoon een lot uit de loterij.

Kinkerstraat 112

En PS: HAPPY NEW YEAR PEOPLE!