Nu het mooie weer zich onverwachts steeds vaker laat zien met alle gevolgen van dien, wordt het mij steeds duidelijker dat er stiekem best veel groen op straat is in Amsterdam. Van de traditionele parken en geveltuinen tot aan stiekeme moestuintjes in het gemeenteplantsoenen voor de deur, bijgehouden door buurtbewoners, die ik eigenlijk het allerleukste vind. Want er gaat niets boven een eetbare tuin.

7En als liefhebber van eetbare tuinen is het logisch dat je dan ook graag een keer gegeten wilt hebben bij misschien wel de grootste moestuin van onze stad. Of in ieder geval wel de mooist gelegen. Namelijk De Kas. Waar het dagelijks een kwestie is van culinaire ‘kom in de kas’-dagen en je de oogst van de dag ’s avonds gewoon terug op je bord vindt. Waar het zowel in de donkerte van de winterse dagen als tijdens de lange zomeravonden geweldig toeven is temidden van het glazen bolwerk, dat ooit dienst deed als de Amsterdamse stadskwekerij en gelukkig dankzij de inspanningen van chefkok Hageman bespaard is gebleven van sloop. En waar je wellicht even moet gniffelen wanneer de maître met een even uitgestreken smoelwerk net als in de film ‘Het Diner’ de olijven op tafel plaatst. Want ook dat overkomt je in De Kas.

243

De foto’s spreken voor zich: het eten was heerlijk. Vooral als je van vers groenvoer houdt. En zelfs wanneer je normaal gesproken de groente juist liever vergeet, dan is eten bij De Kas alsnog een aanrader. Want vlees en vis bereiden kunnen ze hier zeker ook. De malse kalfswangetjes waren daar misschien wel het beste voorbeeld van. Ben je dus zelf nog niet geweest: een ‘Kom in de Kas’-momentje is helemaal zo gek nog niet. En heb je deze groentetuin allang ontdekt: soms is nog een keer naar dezelfde plek teruggaan helemaal zo gek nog niet.

De Kas
Kamerlingh Onneslaan 3
T. 020 462 45 62

569