Uitgelicht standaard

Het wordt steeds leuker rondom de Dam. Aan de ene kant hebben we inmiddels het W Hotel met The Duchess en aan de andere kant van het Paleis gaat Grand Café Krasnapolsky van start! Op 12 oktober opent deze brasserie haar deuren in het prachtig gerenoveerde NH Grand Hotel Krasnapolsky. Wie kent dit hotel niet? Ik denk alleen dat veel mensen het wel met mij eens zijn dat de inrichting van het hotel nogal gedateerd was en je er daardoor als Amsterdammer eigenlijk eerder voorbij liep dan er naar binnen ging. Maar aan dat tijdperk komt een einde! Het hotel is prachtig gerenoveerd en zo zijn ook de bar en restaurants compleet verbouwd. We hebben een kleine sneak peek gekregen en vooral geproefd tijdens een speciale lunch. En ik kan vast verklappen dat het mijn verwachtingen ruimschoots heeft overtroffen. Wat we straks kunnen verwachten? Een mooie Parijse brasserie met prachtig uitzicht op de Dam, met veel klassiekers op de kaart, een mooie Hors d’Oeuvre Bar voor een lekkere bite en voor de zoetekauwen onder ons een heus walk-in taartenkabinet. En wat voor één. Daaaag saaie taart vitrine, hello walk-in taarten kabinet!

Voor de culinaire invulling is het hotel een samenwerking aangegaan met een van Nederlands beste chefs Jacob Jan Boersma. Jacob Jan behoort al jaren tot de top en zijn restaurant De Leest in Vaassen heeft maar liefst drie Michelin sterren. Kenmerkend voor de gerechten van Jacob Jan zijn de fris zure smaken in de gerechten. Dus ook hier op de kaart herkenbare klassieke brasserie gerechten met een twist van Jacob Jan. Bijvoorbeeld een verfrissende combinatie van een klassieke Caesar salad met een zuurtje waardoor ze hun eigen interpretatie geven aan de gerechten.

Kort aangezette Oosterse tonijn met gedroogde appel, aceto balsamico en basilicum.

Kort aangezette Oosterse tonijn met gedroogde appel, aceto balsamico en basilicum.

En lucky us, we krijgen een proeverij van deze gerechten. We starten met een mooie Oosterse tonijn, daarna de ravioli met parmezaan en ricotta met paddenstoelen en bonenkruid. Gevolgd door forel met beurre noisette en kabeljauw met laurier. Echt heerlijk! Je proeft in deze gerechten duidelijk de frisse zuren waar Jacob Jan zo bekend van is. Tot slot natuurlijk nog een plaatje van een dessert met je dagelijkse shot aan vitamine C.

Kalamanski Crémeux met mango en vitamine C sorbet

Kalamanski Crémeux met mango en vitamine C sorbet

Het ene gerecht is nog lekkerder dan het andere, maar mijn favoriet is de ravioli. Voor dit gerecht is sous chef Mattia Pedroni verantwoordelijk. De ravioli die hij hierbij bij restaurant 5&33 maakte is ook daar een van mijn favoriete gerechten van de kaart. De heerlijke pasta met paddestoelen van Mattia in combinatie met het fris-zure schuim van Jacob Jan is echt een voltreffer.

Vol trots en met een twinkel in de ogen staat de keuken te werken, ze barsten van de energie en stralen echt uit dat ze er mega veel zin in hebben. Eten is emotie zeggen ze wel eens. Eén ding is zeker: met de positieve emoties zit het wel goed hier want ze hebben mijn hotello-hart deze middag sneller laten kloppen! Ik kan dus in ieder geval niet wachten tot ze officieel open gaan. En of je hier nu komt voor een zakenlunch, voor een borrel en bite met vrienden aan de mooie Hors d’Oeuvre Bar, na je shopping spree in de Bijenkorf, of om je te buiten te gaan aan de lekkere taartjes, ik denk dat je hier voor alle soorten gelegenheden terecht kunt. Dit Grand Café brengt grandeur terug naar de Dam. Krasnapolsky is back!

NH Amsterdam Grand Hotel Krasnapolsky
Grand Café Krasnapolsky
Dam 9

PS. Later dit jaar openen ze nog bar The Tailor en begin volgend jaar fine-dining restaurant The White Room. To be continued dus…

Benieuwd hoe Grand Café Krasnapolsky er straks uit gaat zien? Vast een klein voorproefje.
Krasnapolsky 1Krasnapolsky 2