Uitgelicht standaard

Stichting Wakker Dier probeert Nederlandse producenten en foodretailers momenteel te dwingen om af te stappen van de plofkip. Kippetjes, of liever gezegd kuikentjes, die in zes weken tijd volledig volgepropt worden. Want hoe meer vlees een kippie oplevert, hoe meer winst, zullen we maar zeggen. En daar is Stichting Wakker Dier het dus niet mee eens. Immers: ook een kippetje heeft recht op zorg en welzijn. En zo geschiedde. Gigant Unilever heeft inmiddels al toegezegd geen plofkippen meer te gaan gebruiken.

Maar, plofkip of niet, door de campagne die ik dagelijks op de radio hoor, kreeg ik zelf wel weer eens zin in een kippetje. En dan heb ik het niet over de heerlijk malse kippendij van buurtsuper Genco’s, of laat staan de met water opgeblazen kipfiletjes van de Albert Heijn. Nee, als ik kip zeg, bedoel ik een authentiek gegrild kippetje. Uit zo’n ronddraaiende rotisserie.

Letterlijk zo blij als een kind (gegrilde kip is nu eenmaal sinds kinds af aan mijn lievelingsmaal) was ik dan ook toen al weer enige tijd ik Cafe Schilders ontdekte, in de 1e Van der Helststraat, om de hoek van de Albert Cuyp. Niet omdat het hier op vrijdagavond vanaf een uur of zeven propvol staat (vrijgezelle mannen opgelet: ook hier geldt een overschot aan vrouwelijk – zij het soms ietwat jong – schoon!), omdat de inrichting zo leuk is, omdat de jongeman achter de bar zo vriendelijk was of omdat de borrelkaart serieus goed is. Hoewel dat allemaal stuk voor stuk flinke pluspunten zijn, was het in mijn geval de kippengrill die de keuken van de bar scheidt. Met kakelverse gegrilde boerderijkippetjes. Voor E. 13,50 kun je namelijk bij Schilders genieten van een half kipje, inclusief een portie appelmoes. En ze schijnen zelfs een gezellig leven te hebben gehad. Daar kan gewoon dus helemaal niets tegenop.

Cafe Schilders
T 02 670 4388
www.cafeschilders.nl

PS: Mocht je niet geheel toe zijn aan een heel (of eigenlijk half) gegrild kippetje, maar wel eens willen proeven? Bestel dan gewoon de kippenvleugeltjes. Zelfde grill, zelfde kip, alleen dan handzaam in borrelformaat.