MOAK Pancakes Amsterdam West

De door toeristen ontplofte binnenstad, rolkoffers, Nutellawinkels, we hebben er in Amsterdam al jaren de mond vol van. Met inmiddels 18 “dienstjaren” in Mokum heb ook ik de stad zien veranderen. En zijn er inmiddels dus plekken waar ook ik niet zo vaak meer kom. Al moet ik eerlijk bekennen dat ik eigenlijk niets leuker vind dan luid fietsbellend en dwars door de Damstraat te fietsen: ik realiseer me dan namelijk als geen ander dat ik het voorrecht heb om midden in deze heerlijke stad te wonen, en dat al die toeristen na een paar dagen gewoon weer naar huis moeten. Geeft toch een gevoel van trots.

Daarentegen mijd ik wel – net als waarschijnlijk vele anderen – de zogenaamde tourist traps op culinair gebied. Al heb ik onlangs geleerd dat soms niets is wat lijkt… Door de Tip 10’s die we eerder schreven, had ik al wel eens gehoord van MOAK Pancakes (toen nog: Mook Pancakes). En ik was dus in de veronderstelling dat dit net als Jacketz zo’n onwijze toeristenzaak in de stad was (sorry eigenaren…). Gelukkig ben ik inmiddels op een punt in mijn leven dat ik me niet meer laat leiden door vooroordelen, en heb ik onlangs zitten brunchen (want ja, dat doen we nu eenmaal massaal in Amsterdam) bij de vestiging van MOAK op de De Clerq. En ze hebben me driedubbel verrast! En niet alleen met een driedubbele laag fluffy pancakes.

Ok ja, er waren toeristen in de zaak te vinden. Maar minimaal de helft van de gasten waren, net als ik, gewone Amsterdammers. Die kennelijk zin hadden in een pannenkoek. En gelijk hebben ze. De pancakes zijn van het Amerikaanse soort en dus fluffy, lichtzoet en verre van droog. Ze zijn gewoonweg ontzettend lekker, smaakvol en overmatig rijkelijk belegd. De toren gerookte zalm op de Pink Lady is in één woord indrukwekkend te noemen. En dankzij de subtiele combinatie met roze pepper, dille en olijfolie ook nog eens subtiel smaakvol. Die zag ik echt even niet aankomen…

MOAK Pancakes Amsterdam West

Maar er zijn meer redenen om eens aan te waaien bij MOAK. Toevallig een flinke kater te pakken? Dan kun je hier namelijk je lol op, met de Mancake: pannenkoeken met bacon, cheddarkaas, gegrilde uien en maple syrup. Voldoende vet, sweet and salty om er weer volledig bovenop te komen. Ben je een hippe vegan of gewoon écht allergisch voor bijvoorbeeld dierlijke eiwitten: no worries, ook de vegan pancakes zijn een lekkere optie.

Kortom, MOAK Pancakes mag wat mij betreft in het rijtje van ‘plekken voor de Amsterdammer’. Het is gewoon een prima adres voor een weekendbrunch. Of wanneer je op ieder ander moment zin hebt in een pannenkoek.

MOAK Pancakes

De Clerqstraat 34H

>>> Hungry for more? We schreven ooit een Tip 10 ‘ Hangouts for Hangovers’. Misschien zijn niet alle adressen (helaas) meer bestaand, maar er zitten nog steeds steengoede tips tussen!

MOAK Pancakes Amsterdam West

MOAK Pancakes Amsterdam West