Mook pancakes amsterdam

Toen ik hoorde van MOOK pancakes werd mijn Amsterdam nog een stukje mooier. Mijn liefde voor pannenkoeken zit namelijk diep. Ik heb vijf jaar lang een bijbaantje als serveerster in een pannenkoekenrestaurant in Zeeland gehad. De lekkerste én meest aparte creaties heb ik bij mensen op tafel gezet. Denk aan: een pannenkoek met gehakt, eentje met shoarma of gewoon met ham kaas en ananas. En, ik mocht in mijn pauze een pannenkoek van de kaart kiezen. Die met spek en kaas was mijn favoriet, en of course ging daar ook stroop en poedersuiker overheen. Tot zo ver mijn diepgewortelde pannenkoeken-liefde.

De pannenkoekhuizen in Amsterdam konden hier nog met geen mogelijkheid aan tippen. Denk oubollige interieurs en saaie kaarten: een pannenkoek met warme kersen was wel ’t spannendste wat er te ontdekken was. En toen kwam daar MOOK pancakes. Als een lichtpuntje in de duisternis… Sammy en Sten openden eind januari een hippe pannenkoekentent. Hiphop, fresh juices and pancakes: here I come!

mook pancakes amsterdam

MOOK heeft een langwerpige open keuken, zodat je exact in de gaten kan houden hoe je pancake wordt bereid. Bij binnenkomst loop je eerst recht op de sapjes-bar af. Ze gebruiken hier enorm effectieve apparaten, die meer dan 90% sap uit het verse fruit haalt, geen enkele verspilling dus! Onze gastheer voor deze donderdagavond is Sammy: hij vertelt stralend over zijn nieuwe zaak, het afgelopen openingsweekend en de gang van zaken nowadays. “Trouwens, roep maar gewoon: ‘Sammy we weten het hoor!’, als jullie eruit zijn”.

En naast the real deal – namelijk pannenkoeken in alle soorten en maten – heb je ook andere lekkere bites in de vorm van voorgerechtjes. Om het half jaar zijn ze van plan om de voorgerechtjes te veranderen om op die manier een beetje met het seizoen mee te gaan. Aanstaande zomer zou het zomaar kunnen dat de vijg centraal staat. Nu is dat de avocado, in drie verschillende varianten. Met zalm, geitenkaas of hummus. Niet zo moeilijk kiezen zou je denken, maar niets is minder waar, want dit moet natuurlijk wel afgestemd worden met het hoofdgerecht: de pannenkoek!

mook pancakes amsterdam

En die pannenkoekenkaart, die biedt voor ieder wat wils. Zoetekauwen kunnen hun hart hier ophalen met bijvoorbeeld The Heavy Mama (een pannenkoek met banaan, kokos, walnoten, dadels en honing). The Mancake is ontworpen voor liefhebbers van hartig: bacon, cheddar cheese, grilled onions, maple syrup by day or homemade BBQ sauce by night. Deze pannenkoek is een regelrecht succesnummer, man en vrouw blijft hier voor terug komen. Na het proeven, snappen wij ook gelijk waarom…

Een pannenkoek met gerookte zalm een gekke combinatie? Bij MOOK vinden ze van niet. Samen met wat crème fraîche en dille smaakt dit dan ook heerlijk. Een kleine toevoeging die het geheel misschien nog smakelijker zou maken: een blaadje rucola en misschien wat kappertjes. Maakt een vrolijk geheel en is gelijk een stuk verrassender van smaak. Maar MOOK pancakes maakt mij niks anders dan blij, met hun verrassende creaties, gezellige mensen en goede sfeer. Trouwens ook ideaal voor ontbijt, lunch of brunch, het kan allemaal. All day pancakes!

MOOK Pancakes
De Clercqstraat 34

>>> Geen liefhebber van pannenkoeken maar wel trek gekregen in andere zoetigheid? Check onze Tip 10 – toetjes!