Restaurant de Nachtwacht op het Rembrandtplein bestaat al 40 jaar maar ik weet bijna zeker dat het je op het eerste gezicht niet zo veel zegt. Toegegeven, mij eerst ook niet. Wij publiceerden laatst een lijst met Amsterdamse iconen: zaken die Amsterdam zo Amsterdams maken, die bij het straatbeeld horen, en waar je als Amsterdammer minstens één keer in je leven geweest moet zijn. Wat mij betreft hoort de Nachtwacht daar zeker bij. En dit is waarom.

Ten eerste de fantastische setting. Midden op het Rembrandtplein, al 40 jaar. Tuurlijk, het interieur heeft in de loop der jaren echt wel een goede opknapbeurt gekregen, de zaak doet niet oubollig aan, maar ze zijn wel lekker zichzelf gebleven. Geen cactussen onder stolpen, peertjes aan het plafond of zogenaamd beschadigde muren, bij de Nachtwacht vind je gewoon onvervalste Amsterdamse gezelligheid. Een leuke grote bar met uitzicht op de keuken met veel plek, en knusse zitjes voor wie wat meer privacy wilt. Daarnaast: het menu is al 40 jaar hetzelfde. En dat is dit keer geen gevalletje ‘stilstand is achteruitgang’, dit is ‘waarom iets veranderen als het gewoon goed is’? Want de Nachtwacht doet al 40 jaar waar het gewoon het aller allerbeste in is: vlees. Van de grill, spare ribs, tournedos, rib-eye, they do it all. En de menukaart bestaat dus al 40 jaar gewoon uit steengoede (vlees)klassiekers.

FullSizeRender

Het mag dan wel Amsterdamse humor en gezelligheid zijn bij de Nachtwacht, in de keuken is het bloedserieus. Serious meatbusiness. Het vlees van de Nachtwacht komt allemaal van Nederlandse bodem (ze vertellen je op de website precies waar het vlees vandaan komt) en tel daarbij op dat de mannen in de keuken weten hoe ze een goed stuk vlees moeten bereiden en je gaat echt genieten.

Ik ben zelf ook vaak langs de hoek Reguliersdwarsstraat/Rembrandtplein gelopen zonder te beseffen dat hier eigenlijk een pareltje onder de tourist traps zit. Dus doe me een plezier en loop de volgende keer niet langs zonder te kijken, maar ga eens naar binnen en neem dat plekje aan de bar met uitzicht op de keuken en bestel de ribs (seriously, we hebben er weer een favoriet bij!). De Nachtwacht is namelijk de perfecte stek om snel een hapje te eten voordat je naar de bios gaat, of als je honger hebt na het shoppen, of gewoon toevallig in de buurt bent en trek hebt in een goed stuk vlees!

De Nachtwacht
Thorbeckeplein 2

FullSizeRender (1)