Restaurant Oldschool zit misschien wel op één van de meest verborgen plekjes in Amsterdam. Precies in het midden tussen de RAI en De Mirandabad staat namelijk een oud schoolgebouw dat nu dienst doet als podium, creatieve ruimtes en dus restaurant. Precies een jaar geleden aten we er al heerlijk en genoten we stiekem nog het meest van de oldschool sfeer. Het wordt niet onder stoelen of banken geschoven dat je in een oud schoolgebouw zit, dus het is echt een beetje alsof je terug naar de schoolbanken gaat. Maar dan honderd keer leuker natuurlijk.

OldschoolBij Oldschool staat namelijk één ding voorop en dat is genieten. Genieten met hoofdletter G wat ons betreft. Van het avontuurlijke ritje er naartoe (het is even zoeken, nooit een straf in Amsterdam), de geweldige entree (een soort nostalgisch basisschool-gevoel inclusief klapdeuren, prikbord, brede trappen en linoleum vloer), tot de sfeer (een enorme industriële ruimte die zo is aangekleed dat het nooit koud of kil voelt) en natuurlijk het fantastische eten. Want daar zijn we dit keer gewoon hartstikke van onder de indruk.

Nu is de keuken of de filosofie erachter niet enorm bijzonder, dat wil zeggen, niet per se verrassend. Steekwoorden zijn bewust, duurzaam, lokaal en biologisch. Vaker gehoord en gezien, maar waar je als restaurant vervolgens het verschil maakt is het niet alleen zéggen maar ook vol overtuiging en passie dóen. Omdat je erachter staat, niet omdat het nu een trend is en dus wel ‘moet’. En believe me, Oldschool dóet.

De kaart is simpel opgebouwd: er zijn voor-, tussen-, hoofd- en nagerechten, en je hebt keuze uit vega, vis of vlees. Wij begonnen met het plankje Oldschool (met heerlijke paté van de Lindenhoff, mega malse kalfswang en zoetzure groenten) en een tonijn sashimi (zó heerlijk mals de vis smelt op je tong) met wasabi mayonaise. Hoofdgerecht was een heerlijke heekfilet met tabouleh en een – yes, we mogen weer: het wildseizoen is volop aan de gang! – stukje hertenbiefstuk met rode kool. Maar de klapper van de avond was wat mij betreft het tussengerecht, een kleinere versie van het vega hoofdgerecht: verschillende bereidingen van herfstgroenten met een beetje avocadomayonaise. Oh boy, een groentegerecht waar je bijna vegetarisch van zou worden. Zó lekker, geen enkele groente doodgekookt, alles knapperig en smaakvol. Zelfs voor mijn gezelschap – een absolute carnivoor – het hoogtepunt van de avond. Wauw.

Oldschool groentenOldschool

Zin in een avondje goed en no nonsense eten? Een zaak die doet wat ze belooft? Snel naar Oldschool. Het is het spannende ritje naar het randje van Zuid echt waard.

Oldschool
Gaasterlandstraat 3-5

>>> Oldschool is een topplek voor een date. Nog meer locaties voor een date? Wij zetten ze al eens op een rijtje in onze Tip 10 met perfecte date hotspots!