Uitgelicht standaard

Wij luiden vandaag het oude jaar uit met oliebollen. Verse, met heel veel liefde en dus vooral huisgemaakte oliebollen. En wel volgens recept uit het boek ‘De Banketbakker’ van meester banketbakker Cees Holtkamp. Geloof me, ik heb het bollenbakken vorig jaar aan den lijve mogen ondervinden, en appeltje-eitje, als je het mij vraagt.

Wat heb je nodig?
500 gram melk
50 gram gist
1 ei
500 gram bloem
15 gram geraspte citroenschil
50 gram roomboter, gesmolten
10 gram zout
250 gram rozijnen, geweld
15 gram krenten, geweld
200 gram appelblokjes (Jonagold)
Zonnebloemolie (voor het frituren)
Poedersuiker

En nu aan de slag!
Los d gist op in 425 gram lauwe melk. Roer het ei erdoor. Voeg de bloem toe en daarna de citroenschil. Kneed dit alles goed door met de mixer.
Giet als het beslag glad is voorzichtig de overige melk erbij. Voeg dan de gesmolten boter en het zout toe en kneed het geheel nog 15 minuten goed door met de mixer. Meng voorzichtig de rozijnen, krenten en appelblokjes erdoor.
Laat het beslag, afgedekt met een vochtige doek, 30 tot 45 minuten rijzen op een warme plek. De ideale temperatuur van het beslag is 28 graden.
Spatel het beslag als het gerezen is goed door en laat het dan nog 3 minuten rusten. Verhit de frituurpan met zonnebloemolie tot 180 graden.
Schep met twee lepels of een ijsbollentang bollen van het beslag in de olie, zoveel als er naast elkaar in de pan passen. Frituur de oliebollen 6 minuten (keer ze halverwege), tot ze goudbruin zijn en laat ze uitlekken in een zeef. Bstrooi ze – naar eigen voorkeur en inzicht – met de poedersuiker. Eet smakelijk!!

Geen tijd meer?
Haast je dan snel naar de banketbakkerij van Holtkamp. De bollen en de flappen zijn hier heerlijk! Al zijn ook de sneeuwballen om je vingers bij af te likken. Ook ideaal voer overigens voor een katterige ‘day after’…

En voor al onze lezers: een hele fijne jaarwisseling gewenst!!
P.S. Weet jij een betere bollenbakker in Amsterdam? Vertel het ons! Verandering van spijs doet eten.