Uitgelicht standaard

Stockholm bruist en staat bol van geweldige restaurants, clubs en andere horeca. Maar wil je het een dagje wat rustiger aan doen en toch genieten van een lunch of diner op hoog niveau, dan heb ik een tip die goud waard is!

Net buiten de stad bevindt zich de archipel van Stockholm, een verzameling van zo’n 30.000 eilandjes, groot en klein. Vanuit het drukke centrum van Stockholm bevindt je je al binnen 20 minuten midden in een oase van rust, bos, water en beschermd natuurgebied. Het grootste eiland van de archipel heet Värmdö en is voor welgestelde stadsmensen de favoriete plek om een tweede huis in de natuur te hebben.

Het is hier, op dit eiland, waar enkele maanden geleden het museum voor moderne kunst ‘Artipelag‘  werd geopend. Het museum heeft zo’n 40 miljoen euro gekost, betaald uit eigen zak door initiatiefnemer en multi-miljonair Björn Jacobson. Hij bedacht ooit de ‘Baby Björn’ draagzak en was nu, op z’n 75ste toe aan een leuk hobby project… De één gaat biljarten, de ander bij een klaverjasvereniging en wéér een ander bouwt een museum om de tijd te verdrijven.

Het museum ligt midden in het bos, aan het water, en heeft een prachtig restaurant met een typisch Scandinavische inrichting. Dat houdt in: sober, functioneel, strak, licht en stijlvol. Het restaurant heet Baggen en heeft in de verste verte niets te maken met een standaard museumcafe- of restauant waar je een klef stokbroodje met een plak zweterige kaas en slappe sla besteld.  Hier kun je tijdens de lunch of diner genieten van hoogstaande gerechten, voornamelijk vis, onder het genot van mooie wijnen en uiteraard een adembenemend uitzicht de natuur in.

We beginnen met een voortreffelijke cocktail met verse aardbei en basilicum. Oh ja, we zijn nog steeds in Zweden dus vergeet je credit card niet. Alleen de
cocktail kost al zo’n 15,00 euro….

We krijgen hierbij een mooie mix van zelfgebakken brood geserveerd zoals knäckebröd met komijn, een soort roggebrood en sneetjes zuurdesem brood. Dit alles met heerlijke gezouten boter. Top!

Hierna het voorgerecht: gepekelde forel met zalmeitjes, ui en komkommer. Ook kozen we voor een assortiment van drie kleine gerechtjes op één bord, te weten: mosselen in schuim van boter en witte wijn, een kleinere versie van het forel gerecht en ‘Pelle Janzon’ oftewel steak tartare. We drinken er een mooie Oostenrijkse witte uit 2011 bij.

Als hoofdgerecht hebben we gekozen voor licht gegrilde Snoekbaars met groene asperges, zomeraardappelen met geklaarde boter, verse mierikswortel en Parmezaanse kaas. De presentatie is eenvoudig maar mooi en ook de smaken kloppen. Het betreft vrij lichte gerechten maar wel met ontzettend veel smaak en variatie en ook waren twee gangen voor ons voldoende.

De avond kon al niet meer stuk maar werd nog iets beter, we werden door geliefde vrienden uit het net zo geliefde Amsterdam op afstand getrakteerd op een prachtige fles Champagne om de avond in stijl af te sluiten.

Zoals gezegd is dit een uitstekende keuze als je na een dag van drukte in stad in alle rust wilt genieten van de natuur en heerlijk eten in een stijlvolle omgeving. Overigens ook voor alleen een borrel zeer geschikt!

Restaurant Baggen
Artipelagstigen 1
Vanaf centrum Stockholm gaan er boten en bussen rechtstreeks