Uitgelicht standaard

In het jachtige bestaan van Zuid kan het soms lekker zijn om eindelijk eens te ontsnappen aan de hel van alle dagelijkse beslommeringen. Want hoe vermoeiend moet het zijn om altijd maar zien en gezien te worden, je bakfiets van hot naar her te moeten slepen, en de scooterende (semi-)jeugd en boven modaal auto’s steeds maar te moeten ontwijken. Dan kan het voorkomen dat je in plaats van een bezoek aan de geijkte locaties in de Cornelis Schuyt liever een wat vriendelijkere zaak bezoekt. Noem het gewoon een oase van rust.

En hoewel sprookjes niet bestaan, zijn dit soort adresjes gelukkig wel gewoon nog terug te vinden. Op slechts een paar meter lopen van deze beroemde straat ligt namelijk Valerius. Waar je kunt Eten & Drinken. Een kleine pijpenla, gerund door twee vriendelijke mannen die hun sporen wel verdiend hebben in de Amsterdamse horeca. Waar je letterlijk ongestoord kunt genieten van een kop koffie in de ochtend, na het wegbrengen van de kinderen naar de een of andere top of the bill basisschool. Waar er in eenhandomdraai een heerlijke lunch voor je neus staat wanneer je de creditcard van manlief (of die van jezelf) weer eens goed hebt laten wapperen in een van de boutiquerettes van de Schuyt. Waar je kunt genieten van de lekkerste voor-, hoofd- en nagerechten – de meesten  geïnspireerd op de klassieke Franse keuken (denk een confit de canard om je vingers bij af te likken). En waar je dus niet eens het gevoel hebt dat je midden in het hart van Zuid zit. De zaak had de Helmersbuurt bijvoorbeeld ook niet misstaan.

Valerius

En dat zijn de adresjes die het leven nou zo mooi maken. Omdat je hier even echt kunt ontspannen, en gewoon jezelf kunt zijn. En waar het vooral draait om een vriendelijk woord en een glimlach, en niet die protserige pracht en praal die ook wel Cornelis Schuyt wordt genoemd. Dus als je het mij vraagt: Valerius? Helden!

Valerius Eten & Drinken

Banstraat 14