Jansz. Amsterdam restaurant Pulitzer Catch52

Jansz., het restaurant van het vijfsterren Pulitzer Hotel: voor hotelgasten maar ook voor gewone hongerige Amsterdammers. De ingang van Jansz. zit niet, zoals het hotel, aan de Keizersgracht, maar in de Reestraat waar eerder De Apotheek gevestigd was. Niet minder fancy trouwens, want joepie een eigen voordeur! Ingetogen élégance, verering van de eenvoud van kwalitatieve ingrediënten én moderne klassiekers met een Nederlandse attitude vinden we allemaal terug in het prachtige historische pand in de Negen Straatjes.

Het restaurant van twee verdiepingen is vernoemd naar Volkert Jansz, een belangrijke vakman uit de 17e eeuw die enkele panden in dit deel van de stad bezat. Sterker nog: een paar panden waar het Pulitzer zelf inhuist.

Chef Cassidy Hallman – beter bekend van Momofuku, Bouley en Gelso & Grand – gaat de scepter zwaaien over de keuken. Interessante keuze: een Amerikaan laten koken in een zaak waar het historische Nederlandse gehalte hoog ligt. Al zal het best goedkomen met dat koken, bakken en braden. Smaken als gerookt varkensvlees, bruine boter, kreeft, zwarte truffel en lokale kazen in combinatie met delicate pasta’s, vis en zeevruchten en vlees passeren de revue in de keuken van deze chef.

Dan gewoon nog even wat wetenswaardigheden op een rij: het u-vormige restaurant omcirkelt letterlijk het hart van Janzs: de open keuken. Mosgroen, antraciet, zachtroze en blauwe tinten moeten de onvervalste authentieke sfeer van het mooie Amsterdamse pand benadrukken. En qua servies: ook hiervoor geldt Hollands welvaren, maar dan wel in de vorm van een eigen interpretatie van Delfts Blauw.

Wat ons betreft wordt het hoog tijd om de eigen zintuigen bij Jansz. aan het werk te zetten: Jansz. is begin februari geopend voor het grote publiek.

Jansz. (met punt)

Reestraat 8

>>> Hoewel we het vermoeden dat Janzs. one-of-a-kind gaat worden, mocht je tot opening nog een ‘upscale’ culiplek zoeken: check onze Tip 10 Gault Millault-adressen!