AMsterdam Lokaal de Pijp Gastropub Catch52

Times are changing. En daarmee ook de stad om ons heen. Op zich helemaal niets mis mee, we moeten nou eenmaal allemaal met de tijd meebewegen. Waar we vroeger vooral een bruin, gezellig eetcafe al voldoende vonden voor een avond gezelligheid, moet het vandaag de dag allemaal net een stukkie anders, beter, meer, grootser, smaakvoller, lokaler. Op zich een prima verandering, want over het algemeen komt het alle kwaliteitsaspecten ten goede. Maar heel soms kan een verandering alsnog als een schok komen. Zij het dan tijdelijk.

Een grootste veranderingen die ik persoonlijk niet zag aankomen was het bericht op Facebook over de aanstaande sluiting van misschien wel een van de fijnste huiskamers van Amsterdam: Café Fonk. Hoewel ik er de afgelopen tijd iets minder vaak ben geweest, staat Fonk voor mij nog altijd gelijk aan huiskamergevoel, aan ‘van de buurt’, aan vele biertjes aan de bar van of op weg naar de Albert Heijn, tijdens voetbalwedstrijden of gewoon tussendoor. Een plek waar altijd wel een bekende was of spontaan langskwam lopen dan wel fietsen, en bovenal – ik schreef het al veel eerder – ‘where everybody knows your name’. Zo’n plek waar je gewoon jezelf kunt zijn, waar een doorsnee middag of avond eigenlijk altijd briljant eindigde, en die je zelfs je ergste vijand gunt.

Amsterdam Lokaal de Pijp terrasMaar Fonk gaat dus zijn deuren sluiten. Om vervolgens opnieuw open te gaan, als Lokaal de Pijp. ‘Lokaal’ dat je op drie manieren kunt invullen. Een proef- en dranklokaal, een plek met een lokale en dus buurtfunctie en last but not least een zaak die vooral werkt met producten uit de omgeving, voor op het bord en voor in je glas. Lokaal de Pijp laat hiermee het simpele karakter van een gemoedelijk eetcafe achter zich, en wordt daarmee een GastroPub, zonder in te boeten op sfeer, vriendelijkheid en gemoedelijkheid. En in het achterhoofd houdende waar Fonk zelf al op voor stond, kan ik me in dit geval dus eigenlijk niet anders dan enorm verheugen op deze verandering. Because sometimes changes are good. And most of all promising!

Amsterdam Catch52 Lokaal de Pijp barAanstaande donderdag gaan officieel de deuren van mijn vernieuwde tweede huiskamer open. En het allerbeste nieuws: de kaart gaat volledig op de schop (goed nieuws nummer 1), op de grandioze Fonkburger na (goed nieuws nummer 2). Ik persoonlijk kan niet wachten om mijn tanden in deze nieuwe kaart te gaan zetten.

Lokaal de Pijp

Dusartstraat 51