Uitgelicht standaard

Het is weer sportzomer. Maar terwijl onze nationale helden een poging doen om dit jaar wel als onoverwinnelijken het erepodium te bestijgen, laat de zomer alleen nog even op zich wachten. Jammer genoeg. Want sinds ik de trotse bezitter ben van het nieuwste kookboek ‘Home made Zomer‘ van Yvette van Boven, heb ik zin in lome zomeravonden in de tuin, glazen rosé tijdens een boottocht (’to Oudekerk and beyond’), overdadige BBQ’s en schalen fruits de mer op het terras. Vooral heel veel comfort en heel veel food waar vooral zon het hoofdingrediënt bij is.

Het boek is een souvenir van de tweede culinaire avond in het kleine Torpedotheater, in het centrum van Amsterdam, waar ook wij weer bij mochten zijn. Na een paar weken geleden al getrakteerd te zijn op een avondvullend vraaggesprek met culinair journaliste Janneke Vreugdenhil, was het dit keer Van Boven die aan de tand werd gevoeld door organisator Jonah Freud aan.

Yvette is letterlijk een culinaire duizendpoot: ze illustreert, is food stylist en receptenschrijfster. Ze is samen met haar neef de trotse eigenaar van het restaurant Aan de Amstel (aanrader!). En ze is bovendien de enige Nederlandse kookboekenschrijver die het heeft geschopt tot Amerika. Maar ze  geniet vooral van het leven, hoorden wij jaloersmakend, door tweewekelijks met manlief heen en weer te pendelen tussen de woningen in Amsterdam en Parijs.

De recepten uit het boek gaan stuk voor stuk over wat de titel je belooft: zelfgemaakt, zomer eten. Eten waardoor je zin krijgt in aanschuiven aan lange tafels met familie en vrienden, picknicken in de stadsparken van Amsterdam, het plop-geluid van wijn die ontkurkt wordt, en de zon op je gezicht. Denk aan grote braadstukken voor op de BBQ, zomerse taarten met verse aardbeien, vruchtenshakes en andere ontbijt- en lunchgerechten, en zelfs een recept om zelf kwark te maken (heerlijk met wat zoete frambozen uit de tuin). Oftewel, een boek waar je je vingers bij op eet!

Dus terwijl we onze wonden likken na de teleurstellende wedstrijd van afgelopen zaterdag, hopen we dat vanaf woensdag weer de zon gaat schijnen. Tot die tijd een toepasselijk zoethoudertje uit het boek van Yvette. Ik ben er klaar voor.

Oranjebitter

Was 1 sinaasappel en 1 citroen goed onder warm water en droog ze daarna goed af. Schil de twee vruchten (alleen de gekleurde schil, niet het wit). Leg de schillen op een bakplaat en droog ze in de heteluchtoven op maximaal 50 graden tot ze hard zijn, ongeveer 1 uur.

Kneus dan 1 eetlepel anijszaad en 8 kardemompeulen grof in een vijzel. Doe ze met 3 eetlepels citroensap en de gedroogde citrusschil in een grote pot met een inhoud van ruim 0,5 liter. Giet er 500 ml wodka op en laat deze fles afgesloten 3 weken staan. Het liefst op een warme plek. Schud de pot elke dag even.

Zeef het mengsel daarna door een zeef, waarin u een theedoek hebt gelegd, boven een grote kom. Verwarm 500 ml water met 75 gram lichte basterdsuiker en roer tot de suiker is opgelost. Laat de siroop afkoelen en giet bij het citrusmengsel.

Bewaar oranjebitter in een mooie literfles. Erg lekker gemengd ‘on the rocks’, met Spa Rood en een schijfje sinaasappel.