De Aziatische keuken is hot. En dat hebben we niet alleen gemerkt aan de stroom van tips over lekkere Aziatische adresjes in 020. Nee, als zelfs het razend populaire gastrobar concept wordt uitgebreid met een Asian-style variant, inclusief authentieke dimsum-chef, aldus de berichtgeving over Ron B’s nieuwe concept, dan weet je dat iets hot is. Dus wat nou hotdogs, burgers of duurzame in elkaar gedraaide salades? Het is dimsum waar we voortaan onze tanden in gaan zetten.

Hoogstwaarschijnlijk wel weer onder het geniet van een cocktail, want zonder is natuurlijk ook zo DimSum 1karig. Een prima ontwikkeling, als je het mij vraagt. Ik ben namelijk dol op dimsummen en dimsum er dus ook graag een eind op los. Het is namelijk comfort food pur sang. Voor mij staat dimsum dan ook gelijk aan een ietwat brakke zondagmiddag, op het fietsje richting Oriental City, en daar direct aan een grote ronde tafel aanschuiven met vrienden. Want ja, wij zijn niet voor een gat te vangen, en om te voorkomen dat we teveel tijd in de rijen op de dubbele wenteltrap belanden, zetten wij meestal onze troef in. Een Chinese, die niet alleen een tafel reserveert (kan overigens tot 12 uur ’s middags – daarna is het sowieso first come, first serve), maar die ook nog eens een traditionele Pekingeend besteld. En dan niet zomaar eendje, maar juist bereid in twee gerechten: te beginnen met het pannenkoekje met hoisin-saus, waarna het overgebleven gedeelte de wok in gaat. Aanrader. Dat geldt ook voor een Chinees-sprekend persoon in je midden, maar dat is wellicht niet voor iedereen weggelegd.

DimSum 3

En dat is dan nog maar het begin. Want na een eerste en tweede ronde een kopje sterke Chinese thee (prima katermiddel overigens) ter begeleiding van het eendje, is het vervolgens tijd voor het echte werk. En dan hebben we het niet alleen over die eerste alcoholische versnapering die dan toch maar op tafel verschijnt (dimsum is immers hartig, is vaak het excuus), maar voor het piece-de-resistance. Gezien de bamboetorens die bij ons meestal op tafel verschijnen, lijkt het wel een gevalletje van ‘bestellen wat je bestellen kunt’. En gezien de tafels om ons heen, is dat gewoon ook de bedoeling. Grote favoriet en dus standaard bij ons aan tafel? De Qian Si Juan (oftewel heerlijke garnalen in een gefrituurd mihoen-jasje) en de Woh Tjip Tjien Kauw (een combinatie van groente en vlees, met daarbij een azijnsausje). Maar met een dubbele pagina dimsum-menukaart is er nog veel meer dat zeker de moeite waard is. Laat je niet afschrikken door de bloemrijke Chinese namen: voor de simpele Hollander is de gehele menukaart voorzien van mooie plaatjes (al heb je ook daar wel eens een flinke portie inbeeldingskracht nodig). En is het niet wat je in gedachten had? Dan bestel je toch gewoon nog een ander mandje. Voor de prijzen hoef je dat niet te laten: wij zijn voor twee uur vertier inclusief eend, dimsum en drank vaak maximaal tussen 15 en de 25 euro kwijt. En dan ga je rollend de wenteltrap naar beneden.

DimSum 2

Zin om echt eens gek te doen? Vraag dan naar de kippenpoten: geblancheerd, en vervolgens bereid in een zoetzuur sausje, om vervolgens uit het knuistje op te peuzelen. Zo ben je op zondag zo maar een eet-ervaring rijker. Dus, mocht het voorjaarsweer komende zondag nou een beetje tegenvallen, fiets dan eens de stad in, richting Oriental City. Het is misschien even wachten als je niet hebt gereserveerd, maar uiteindelijk dimsum-succes verzekerd.

Oriental City
Oudezijds Voorburgwal 177-179
T. 020-6268352