Ik weet niet of het door mijn hotelschoolperiode komt, maar topchefs zijn voor mij toch een beetje superheroes. Waar de ander wellicht onder de indruk is bij het ontmoeten van BN’ers of (andere) grootheden, zo ben ik dat nog altijd bij een topchef. In een moment van zelfreflectie kan ik niet anders denken dan dat het hoogstwaarschijnlijk iets te maken heeft met de gedrevenheid, de passie voor eten, dat maakt dat zij iets bijzonders hebben, iets waardoor ze net even met die ene kop en schouder boven de rest uitsteken. En waar ik dus bewondering voor heb.

Dankzij Catch52 heb ik inmiddels een nieuwe generatie superheroes. De gepassioneerde horecaondernemer. Soms een chef, iets vaker een echte ondernemer, maar meestal een horecaman/vrouw in hart en nieren, en altijd iemand die vooral van eten en drinken houdt. Tenminste, dat is de bare essential om de zaak houdbaar te maken. Wat ik persoonlijk zo mooi vind, is dat er een nieuwe generatie ondernemers is opgestaan. Denk Hendrix, Kessens (ok, slightly biased, maar als het niets zou zijn, dan ben ik daar ook eerlijk over), een Van de Buurt, zaken als Buko’s en de Waterkant van de Wijzen uit het Oosten, bij ondernemers achter Hanneke’s Boom en de Vergulden Eenhoorn, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik hoop met recht zij ook. En vooral hun zaken.

Par Hasard 2Sinds afgelopen week voeg ik er eentje aan deze illustere lijst toe. Toeval bestaat niet, heb ik inmiddels geleerd, en als je het mij vraagt zijn er bij Par Hasard ook geen toevalligheden, ook al doet de naam anders vermoeden. Het klopt hier gewoon. En dat is wat anders. Dankzij de overtuiging van eigenaar Xander.

Par Hasard 4Hoewel ik al meermalen voet over de drempel had gezet bij de Friterie Par Hasard, heb ik vorige week eindelijk gedineerd in het Café zelf, en ik geloof dat ik dit al maanden eerder had moeten doen. Over Par Hasard in zijn algemeenheid kan ik kort zijn, daarover is inmiddels al zoveel gezegd en geschreven: als je als Amsterdammer niet weet dat je bij Par Hasard grandioos goede frites kunt eten (zowel in de Friterie als in het Café), dan heb je de afgelopen maanden onder een steen geleefd. En dat de naam ‘per toeval’ betekent en ook nog eens een afgeleide is van, dan wel toevallig een natuurlijke koppeling heeft met de achternaam van eigenaar Xander, dat is bij velen ook al wel bekend. It was all over, zeg maar.

Maar ja, het klopt als een bus. De frites (ik durf er eigenlijk geen ander woord voor te gebruiken) bij Par Hasard zijn heerlijk. Noem het maar gerust hogere friteskunde die ertoe geleid heeft dat ze knapperig, goudgeel, en uitnodigend genoeg zijn om de hele schaal leeg te eten, vooral in combinatie met de piccalilly-mayonaise. Meer woorden besteden aan de frites? Nee. Ze stonden ook niet voor niets in onze Tip 10 beste frites van 020.

Par Hasard 3Waar het op neer komt, is het volgende. Heb je de frites nog niet geproefd? Gaan! Heb je ze al wel geproefd? Nog een keer gaan. En bestel ze dan aan de bar, in combinatie met een glas champagne (aldus Xander, de gepassioneerde eigenaar) of de fameuze Par Hasard Gin-Tonic (aldus Guido, de uiterst charmante gastheer in de bediening). Of vraag om een tafel en richt je daarna met alle aandacht op de menukaart van deze zaak. Na een uitgebreide proefsessie inclusief lievelingetjes van Xander zelf, kwamen wij uit op twee favorieten: de bavette (malser dan mals, en die smaak!!), en het Limburgs zoervleis, volgens moeder’s recept (serieus, doe mij een uitnodiging om elke week aan te schuiven als moeder dit op tafel zet). Met bijgerechten als huisgemaakte appelmoes en ingemaakt zuur. En een eervolle vermelding voor de fish ’n chips van kabeljauw.

Conclusie? Par Hasard is een zaak die vanuit passie en een natuurlijke passie voor puur, lekker eten is neergezet. Een levensovertuiging waar ik me in ieder geval meer dan in kan vinden.

Par Hasard 5Par Hasard – Café & Friterie

Ceintuurbaan 113

PS: En dan heb ik het helemaal nog niet gehad over de wijnkaart!! Hoezeer ik de witte Yves Cuilleron uit de Rhone op persoonlijke titel enkel de hemel in kan prijzen, is het vooral de moeite waard om of even door te bladeren naar de laatste pagina van de wijnkaart (Xander heeft een voorliefde voor de Bourgogne-regio en heeft daarvoor zijn adresjes) of om je door hem gewoon volledig te laten verrassen. Vanaf het eerste glas wist ik dat het goed zou komen.

 >>> Ook zo’n zin in frites gekregen? Neem dan een duik in onze Tip 10 Beste frites van Amsterdam! Inclusief Par Hasard natuurlijk!