Tourist traps Catch52 Amsterdam

De Tiplijst, daar is ‘ie weer! Een top 10-lijst, samengesteld door de fanatieke Catch-lezer. Hoe het werkt? Wij stellen via onze Facebookpagina met regelmaat een vraag (‘wat is de beste …’) en wachten dan op jullie antwoord. Meer dan tien tips? Dan bepalen wij – hoe polderend niet-democratisch – gewoon welke tips de beste zijn. Of maken er gewoon een Tip-nog-wat van. Goede tips zijn immers goud waard. En deze week gaat het allemaal om de meest geweldige horecazaken die de locatie niet helemaal mee hebben. Dat wil zeggen: die gevestigd zijn te midden van toeristengeweld. Denk Leidseplein, Rembrandtplein, you know what I mean. Want ja, ook op deze plekken kun je echt wel heerlijk eten. Dit zijn ze: de pareltjes onder de tourist traps!

Meer horen over de Tip 10? Wij vertellen er elke woensdag rond 11:45 uur meer over op Amsterdam FM. Luister hier het interview van deze week.

In de Buurt – Midden tussen al het toeristengeweld op het Leidseplein zit dit verborgen pareltje. Gewoon een heerlijk, gezellig, en leuk Amsterdams buurtrestaurant aan de Lijnbaansgracht. Waar je ook nog eens hartstikke lekker kunt eten. En een terras aan het water, mét avondzon.

BoCinq – Tja, het is iets met dat Leidseplein. Het trekt aan de ene kant het meest foute publiek aan – zowel uit de provincie als van buiten de landsgrenzen – en tóch kun je er in de buurt zo lekker eten. En lekker drinken. Want ook de cocktails zijn bij BoCinq to die for. Die Bacardi Daiquiri alleen al…

Palladium – Naast een avond gegarandeerd vermaak – denk voetballers, net iets te bruin, tanden in de bleek, – kun je hier ook écht lekker eten. Toevallig een vrijdagavond niets te doen? Dan zit je hier helemaal goed. Want wie is er niet in voor een potje ultiem vermaak in combinatie met een lekkere portie feel good food?

Palladium

Antipasti bij Palladium

Rijks – Ieder museum moet een restaurant hebben waar de uitgeputte toerist zijn euro’s kan stukslaan op overpriced eten. Zo niet bij Rijks. Die hebben het maar gelijk in één keer goed aangepakt. Joris Bijdendijk heeft hier de leiding en wat is dat een goede zet geweest. Gerechten geïnspireerd op de Hollandse Meesters uit het museum. Wij aten er sinds lange tijd niet zo verrukkelijk…

Quartier Putain – Als je goed zoekt is er tussen de ladderzatte Engelsen op zoek naar (vrouwelijk) vertier echt wel iets leuks te vinden. Midden in de krochten van Amsterdam zit hier namelijk misschien wel het leukste koffietentje van de stad. Aan het Oudekerksplein (ja, midden op de Wallen inderdaad) drink je heerlijke koffie en eet je goddelijke taartjes. En ook leuk voor de muziekliefhebbers onder ons: de eigenaren van deze koffiezaak zijn de mannen van TopNotch, Neerlands eigen hiphop platenlabel.

Gartine – Liefde gaat door de maag. Dat is bij ons in ieder geval wel het geval. Zeker als je eenmaal bij Gartine hebt gegeten. Want midden tussen al het grove geweld van de Kalverstraat en het Rokin zit dit piepkleine lunchtentje. En als je denkt dat je hier een simpele lunch krijgt heb je het mis. Hier krijg je een portie liefde op je bord.

La Cage – Midden op de Reguliersdwarsstraat. Zo’n straat waar je ongetwijfeld al vaak doorheen bent gefietst maar waarschijnlijk niet vaak bent gestopt om even lekker te eten of te drinken. Dat kun je vanaf nu dus wel doen bij La Cage. Nog geen paar maanden open en nu al een succes. Niet alleen om heerlijk uitgebreid te tafelen, ook een prima borrellocatie!

Rijks

Kunst op je bord bij Rijks

Otaru – Ik weet zeker dat je langs deze sushizaak aan de Stadhouderskade al vaak bent langsgelopen of gefietst maar misschien nooit hebt bedacht om hier een keer binnen te lopen. Neonletters voor de ramen, tl-verlichting binnen, ik neem het je niet kwalijk. Volgende keer alleen wel doen. Ze hebben hier namelijk goddelijke sushi. Vooral die dragon maki. Om je vingers bij af te likken.

Fraiche – In de Jordaan is tegenwoordig echt geen rustig plekje meer te vinden. De toeristen hebben zich ook wijd verspreid in de 9 straatjes en omgeving. Niets mis mee, maar even ergens rustig zitten of een plekje op een terras in de zon is er niet snel meer bij. Toch is dit plekje aan de Westerstraat nog een beetje onontdekt. En gelukkig zit net op deze locatie Fraiche. Houden we die lekker voor onszelf.

Blauw aan de Wal – Ook al zo’n pareltje midden op de Wallen. In een piepklein steegje in een oud pakhuis vind je gastvrijheid, heerlijk eten en goede wijnen. Je vergeet bijna dat je je midden in al het geweld van de rosse buurt bevindt.

Taste of Culture – Ook al weer midden tussen alle toeristenmeuk op het Leidseplein vind je dit Chinese clay pot restaurant. Hier eet je hun famous Pekingeend en gestoomde oesters met zwarte bonensaus.

Eetsalon Van Dobben – Want ja, natuurlijk gaat ook menig toerist voor een broodje kroket. Doet niets af aan het feit dat ze hier al bijna zestig jaar gewoon prima Amsterdamse slagerskroketten serveren. Klassiek, op een wit puntje met een klodder mosterd. Niets meer aan doen.

foto-1

Brood met hoofdletter B bij de Broodbar

Incanto – Italiaans eten doet het altijd en overal goed. En dus ook zoeken de toeristen in het centrum massaal naar een goede Italiaan. Gelukkig is Incanto nog niet door iedereen ontdekt. Klassieke Italiaan, maar oh zo lekker.

Lastage – In de categorie kort geschiedenislesje: wist je dat De Lastage vroeger een oude buurt in Amsterdam was, tussen de Oudeschans en de Geldersekade? Toen net buiten de muren van de middeleeuwse stad. Nu is het de Nieuwmarktbuurt en kun je er dus buiten al het toeristengeweld in Chinatown en de Nieuwmarkt om heerlijk eten. Bij Lastage natuurlijk. Simply wow.

Anna – Gevestigd op het mooiste en oudste stukje van Amsterdam. En dan zit je natuurlijk al snel tussen de toeristen. Maar haast je toch maar snel naar de Warmoesstraat voor Anna. Het luxere zusje van brasserie Harkema aan de Nes.

Yokiyo – Authentiek Koreaanse keuken, in een authentiek grachtenpand midden op de Wallen. Je eet hier à la carte of van de DIY Korean BBQ.

Nyonya – Eten bij Nyonya Malaysia en je bent weer even terug op Penang. Je moet je weliswaar even een weg banen tussen drommen toeristen maar dan heb je ook wat.

Broodbar – De Kloveniersburgwal is – vooral nu in de zomer – een bolwerk van krioelende toeristen en foute Italiaanse en Argentijnse restaurants. Maar gelukkig is daar ook de Broodbar. Waar je zelf je good old boterham kunt samenstellen volgens een duidelijk stappenplan: 1. Brood, 2. Beleg, 3. Bijpassend smeerseltje. Klaar ben je.

Van Rijn – Natuurlijk mag ook toeristische trekpleister Rembrandtplein niet ontbreken in deze lijst. Dit plein trekt niet alleen toeristen aan, maar wordt ook dagelijks overspoeld door provinciaal uitgaansgeweld op zoek naar vertier in de Cooldown of Jantjes Verjaardag. Maar dankzij Van Rijn kun je op het Rembrandtplein nu ook stijlvol borrelen, eten en cocktails drinken. Dankzij Van Rijn kunnen we ons hier weer ongegeneerd vertonen. Waarvoor hulde!

The Butcher – Tegenwoordig wordt ook De Pijp overspoeld door toeristen, en dan natuurlijk vooral de Albert Cuypmarkt. Tja, het is natuurlijk ook gewoon een fijne plek. Niet alleen voor de dagelijkse boodschappen, maar juist ook door alle fijne horeca in de buurt. En dan in het bijzonder natuurlijk The Butcher. Volgens menigeen the best burger in town. Daar zijn wij het eigenlijk gewoon helemaal mee eens.

Ali Ocakbaşi – Op de hoek Utrechtsestraat/Herengracht vind je dit fantastische Turkse restaurant. En nee, geen shoarma of kapsalon, maar fine dining. Turks eten zoals je het waarschijnlijk nog nooit eerder hebt gegeten. En als het kan ga dan vooral op het plekje boven aan het hoekraam zitten. Je hebt dan geweldig uitzicht over de Utrechtsestraat die eindigt op het Rembrandtplein met al haar verdwaalde toeristen. Geweldige avond gegarandeerd!

Voor volgende week zijn we op zoek naar de beste nieuwkomers van de afgelopen maand – juli dus. Heb je een favoriete new kid? Laat het ons weten via de mailTwitter of Facebook. Voor goede tips zijn wij namelijk dag én nacht bereikbaar! Jouw tip op de nummer 1 positie? Gewoon wat sneller reageren op onze oproepen op Facebook!

Hecht aan nummering van de lijst overigens geen waarde – we stellen de lijst op op basis van binnenkomst. Jouw tip op de nummer 1 positie? Gewoon wat sneller reageren op onze oproepen op Facebook!