Ik heb een paar culinaire guilty pleasures in mijn leven. De oplettende lezer weet dat ‘ie met oesters en champagne altijd goed zit bij me. Maar bijvoorbeeld ook dat ik graag met mijn hele ziel en zaligheid een gegrild kippetje afkluif. Hetzelfde geldt voor spareribs. Net als mijn vader kun je me daarnaast wakker maken voor een dame blanche. En ja, ik ben een sucker voor het onethische foie gras. Maar er is er nog eentje: ik ben gek op donuts.

Yup, die hompen deeg met een gat erin, bij voorkeur voorzien een enorme laag glazuur, hebben in mijn jeugd mijn hart gestolen. Ik heb zelfs in mijn leven menig kaneel- en cappuccino donut van de McDonalds naar binnen gewerkt… en hetzelfde geldt voor de supermarktvarianten. Al moet ik hiervan zeggen dat de donuts van vroeger beter waren die die droge meelhappen van nu. Smeuiger van binnen, en beter ‘honey-glazed’.

Het grote nadeel van dit zoete snackje is dat die tot voor kort eigenlijk niet in Amsterdam te vinden waren. Maar nu is er Peejays Doughnuts. Aan de Vijzelgracht kun je voortaan je zoete hart ophalen aan huisgemaakte donuts, in een ruim aantal soorten en maten. Mét of zonder gat. Mijn favoriet so far (maar ik ben pas vier smaken verder): coffee glazed. Met dank aan – jawel – de glazuurlaag. Geen fan van donuts? No worries, de koffie van Peejays is ook zalig!

Mark my words: de donut gaat de komende tijd Amsterdam veroveren, en ik weet zeker dat Peejays daar een flinke hand in zal hebben. Al moet ik eigenhandig één per dag naar binnen werken.

>>> De donuts van Peejays kun je ook gewoon laten thuisbezorgen. Net als alle andere adressen op deze ‘Tip 10 – Thuisbezorgd’.

Peejay’s Donughts

Vijzelgracht 37

P.S.: Mochten er nog andere ondernemers zijn die dit zoete snackje ook op de kaart wil zetten? Bij deze bied ik me vrijwillig aan als testpanel. Trust me, ik weet waar ik het over heb.