Pendergast Amsterdam spareribs restaurant Amerikaans

Ik heb me het afgelopen jaar tonnetje rond gegeten. Aan spareribs welteverstaan. En dat alles voor mijn zoektocht naar de beste ribbetjes van de stad. Een zware taak, maar ach, somebody’s got to do it, dus dan kan ik het beter doen. En het beste nieuws: ik heb ze gevonden. Ik kwam, ik at en ik was Pendergasted. Van nu af aan nooit meer iets anders dan de ribs van Pendergast Smokehouse in Amsterdam West.

De belangrijkste les die ik geleerd heb: laten we het met z’n allen in godsnaam niet meer hebben over spareribs. Waarvan akte. Het zijn namelijk gewoon “ribs”. En die vleeskluifjes waar wij met z’n allen mee zijn groot gegroeid dankzij de eerste all-you-can-eat formules als Gauchos en al die zaken die Thuisbezorgd al sinds jaar en dag aan de deur bezorgen? Not the real deal!

Echte ribs “smoke” je namelijk, bij voorkeur in zo’n gigantisch rookapparaat die we kennen uit bijvoorbeeld Freddy’s Joint uit House of Cards. En aangezien de meeste Hollandse keukens geen plek hebben voor zo’n apparaat, hebben de ribs die wij eten meestal alleen maar een grill en een flinke dosis kleverige marinade gezien. En daar hebben we meteen faux pas nummer twee: marineren is nergens voor nodig. Een goede “dry rub” zorgt voor de beste smaak en een heerlijk gekarameliseerd laagje. Oh ja, en dan nog wat: de Hollandse ribs zijn bovendien vaak uit pure tijdsdruk ook nog eens gekookt. Voor de perfecte ribbetjes moet je namelijk simpelweg de tijd nemen. Uren de tijd nemen. En tja, niet iedereen wil aan het begin van de dag het vlees al in de smokkel leggen terwijl het restaurant pas ’s avonds opengaat.

En dit is nog maar een tipje van de ijsberg uit de stroom van informatie die eigenaar Brandon over me uitstortte terwijl ik mijn handen ondertussen vol had aan vlees. Veul vlees. Het meest smakelijke vlees dat ik ooit heb gegeten. Vlees dat alleen al bij het kijken ernaar, uit elkaar viel. Gooi je namelijk een spreekwoordelijk kwartje in deze smoke-koning, dan komt er een stortvloed aan liefde voor het vlees, voor de bereiding en het vak uit.

Pendergast Amsterdam spareribs restaurant Amerikaans

En dan begrijp je ook meteen waarom niet alleen de ribs bij Pendergast zo ontzettend lekker, smaakvol en mals is. Er zit namelijk een overdosis liefde in, gevoed door een klein beetje heimwee naar Brandon’s familiekeuken in Kansas-City. De plek waar hij opgroeide en waar volgens hem de oorsprong van dit goddelijke voedsel ligt. En bij gebrek aan het comfortfood waar hij zo naar verlangde in onze stad, heeft hij in zijn eigen zaak al het nostalgische eten van zijn thuis op de kaart gezet. Van ribs, brisket, pulled pork tot aan de meest smeuïge aardappelsalade ever. Simpel eten, maar verre van “ordinairy”. Noem het met een gerust hart stuk voor stuk “extra-ordinairy” simpel.

Nu denk je misschien: dit is de hemel op aarde voor alle mannen onder ons. Klopt als een bus. Maar je kunt er als vrouw ook met een meer dan gerust hart naar toe. Het interieur is namelijk zo vrouwvriendelijk als het maar zijn kan (de bar is zelfs uiterst instagrammable, mocht je dat belangrijk vinden), en de wijnkaart meer dan. De enige voorwaarde: je moet simpelweg een grote liefhebber zijn van vlees, en niet een avond lang op één blaadje sla willen kauwen.

Trek gekregen? Trek dan je rode schoentjes aan, geef een aai over de bol van je eigen Toto, en mompel drie keer “there’s no place like home”. Of stap gewoon bij de eerstvolgende mogelijkheid op de fiets richting Pendergast. Ga ik ook doen.

>>> Hungry for more? Je kunt natuurlijk ook gewoon pizza gaan eten. Bijvoorbeeld bij Da Portare Via. Tip: de Tartufi of Pomodorini, het was mij om het even.

Pendergast

PS: Krijg je het niet op? Schroom niet, en vraag gewoon om een doggybag. Dat vindt Brandon namelijk de normaalste zaak van de wereld. En ik inmiddels ook, want ik had die aardappelsalade die ik écht niet op kon, niet willen missen…

PS2: Ik ben van nature geen olijvenfanaat, maar die gefrituurde olijven (in karnemelk!!) zijn echt een must-try!

Pendergast Amsterdam spareribs restaurant Amerikaans