Uitgelicht standaard

Tijdje geleden, op een vrolijke vrijdagavond, ontbrak het mijn vrouw en mij totaal aan de zin om te koken. Hadden er allebei al een vrijdagmiddagborrel opzitten dus dan is de verleiding wat groter om een restaurantje te proberen waar we al een tijdje wilden gaan eten. Omdat het leven in Amsterdam nu eenmaal vrij prijzig is, zit het er niet altijd in om flink te spenden. Maar het is natuurlijk net zo leuk om de pareltjes te vinden waar je met z´n tweeën onder de 60 euro kunt eten (en drinken). Deze avond kozen we voor eenvoud, we gingen voor een leuk pizza-adres in de stad. Foute pizzeria´s (visnetten en plastic druiventrossen aan het plafond, iets te glad obertje voor de deur en je dessert geserveerd in een gondeltje) zijn er in overvloed en zijn al zo oud als de weg naar Rome (een woordgrapje, moet kunnen).

En laat een dergelijke tourist trap nou nét niet de ambiance zijn waar ik warm voor loop. Nee, deze avond zoeken we een pizzeria met een wat vlottere, frisse uitstraling. Vorig jaar aten we al een keer, naar grote tevredenheid, bij restaurant ‘De Italiaan’ in de Bosboom Toussaint straat, nu twijfelden we tussen de populaire Pizzabakkers (Plantage Kerklaan, Overtoom en Haarlemmerdijk) en de Pizza Kamer in de Pijp. Het werd de laatste, Pizzabakkers zullen wij binnenkort met een bezoek verblijden.

De pizzakamer aan de Tweede van der Helststraat zit in het pand waar voorheen het trendy restaurant Gorgeous zat, tussen van der Helstplein en Sarphatipark. Een buurt waar van alles gebeurt op het gebied van lekker eten, drinken en gezelligheid, in een straal van 100 meter zitten er wel 10 leuke zaakjes. Bij binnenkomst merken we meteen hoe populair pizza’s in de Pijp zijn, het zit stampvol, tot aan de bar aan toe zitten er mensen te eten. Het is zelfs zo druk dat wij in het halletje bij deur worden gezet, als zijnde portier, met een flesje wit en wat lekkere worst, kaas en focaccia. Prima, zo lang service goed is en alles met een glimlach gebeurt hoor je ons niet klagen! Na een kwartiertje krijgen we een ‘upgrade’ naar een plaatsje aan het raam, aan een bar wel te verstaan. Nóg later mogen we aan de echte bar aanschuiven en is het tijd te bestellen. We kiezen voor een pizza ´Salsiccia fresca e tartufo´ met tomatensaus, mozzarella, Italiaanse worst, truffelsaus, basilicum en olijfolie en een pizza ´Parmigiana´ met tomatensaus, buffelmozzarella, parmaham, rucola, parmezaan, basilicum en olijfolie. Allebei ter plekke bereid door de hardwerkende pizzabakkers en rechtstreeks uit de houtoven, perfecte korst, niet te zwaar en mooi in balans met de topping. De pizza’s zijn behoorlijk groot en met de genoemde antipasti vooraf zijn we geheel voldaan, een dessert gaat er dus niet meer in. Het barpersoneel (tevens onze bediening deze avond omdat we aan de bar eten) is zeer vriendelijk, voorkomend en ze werken lekker door.

Terwijl wij onze laatste pizzapunt naar binnen werken, arriveren er naast ons aan de bar een groep van zo’n 10 koorballen van het ergste soort: luidruchtig, aangeschoten, vadsig en op zoek naar een date voor de avond. De minst onzekere van het zooitje waagde een poging bij het knappe meisje achter de bar, en dat ging zo: (stem als één van ‘de lullo’s’ van Jiskefet) ”Hé, ehhh meisje. Even kijken, sowieso dus even tien biejjjrrrr, eeh vijf van die pizza-units en je teel’foonnummwwrrrr…”

Ach ja, da’s het risico van een populaire eetgelegenheid in de Pijp op vrijdagavond. En eerlijk gezegd was het ook wel vermakelijk om te aanschouwen, vanachter ons laatste glaasje wit: de paringsdans van een jongeman met een enorme groepsdruk op z´n schouders.

Na het afrekenen verlaten we dik tevreden de Pizzakamer, een perfect adres voor een snelle hap van hoge kwaliteit, gebracht met een grote glimlach!


De Pizzakamer

www.pizzakamer.nl
Tel: 020-2211457
(reserveren alleen telefonisch)