Jacobsz Amsterdam

Het is bijna zo ver; vanaf maandag hebben we er een nieuwe hotspot bij want dan gaat Jacobsz officieel open. En als je dan een van de lucky few bent die op de eerste pre-opening night met vrienden en familie mag komen voorproeven dan ben je er natuurlijk als de kippen bij. Hiervoor doorkruis ik met alle liefde de stad naar Oost om het nieuwe restaurant van de heren van het voormalige Staets te bewonderen.

Het monumentale pand waar pop-up Staets in zat was natuurlijk prachtig, maar het was na bijna twee jaar tijd om verder te gaan. Voor hun nieuwe permanente onderkomen hebben ze gekozen voor een andere stijl. En met succes als je het mij vraagt. Het monumentale statige hoekpand, ontworpen door Caspar Jacobsz Philips en dus de verwijzing naar de naam, heeft veel uitstraling maar ook historie. Want als je je bedenkt dat Napoleon hier naar verluid 200 jaar geleden de sleutel van het toenmalige Amsterdam overhandigd kreeg, dan ga je meteen met hele andere ogen kijken naar deze locatie. Toch bijzonder.

Jacobsz Amsterdam

De buitenkant mag dan statig zijn, eenmaal binnen heerst er een gezellige en intieme sfeer. De eclectische inrichting is warm en heeft wat weg van een grote huiskamer met de kleine ruiten, de keukenkastjes die als bar fungeren, een lange keukentafel en verschillende kleine zitjes. Heel gezellig.

En, niet geheel onbelangrijk, ze hebben de succesformule van Staets meegenomen naar Jacobsz. Want Staets missen we stiekem wel een beetje. Niet voor niets waren ze door onze lezers als de beste nieuwkomer van 2015 bestempeld. Dus ook bij Jacobsz heb je – in de stijl van Staets – de keuze uit een 3, 4 of 5 gangen keuze menu met altijd een vlees, vis of vegetarisch gerecht per gang. De kaart wisselt hier met regelmaat en bevat veelal seizoensgebonden producten. We kunnen wel vast een klein tipje van de sluier oplichten. Denk gepekelde zalm met citrus, munt en venkel. Huisgerookt buikspek met pompoen, snijboon en Indonesische kruiden. Om je vingers bij af te likken!! Huisgerookte heilbot, bavette, burrata, en niet te vergeten de kaasplankjes en nog veel meer.

Jacobsz Amsterdam

Mijn tip: laat je hierbij adviseren over de beste wijn-spijs combinatie want ze hebben hier echt alleen maar lekkere wijnen. Geheel in mijn straatje dus want net als ik zijn ze hier ontzettende wijnliefhebbers en gaan dus op zoek naar de lekkerste exemplaren. Als wijn naast je werk ook je passie en je hobby is dan ga je natuurlijk die extra mile om iets moois uit te zoeken en dat doen ze met succes. Nou hoor ik je bijna denken, dat zullen dan ook wel wijnen zijn met een flink prijskaartje, maar dat is dus het mooie want de wijnen zijn echt heel betaalbaar!

En grappig detail: voor de rokers onder ons, op de eerste etage is een hele leuke sigarenlounge waar je met een goed glas en natuurlijk een rokertje nog even kunt nagenieten van je diner. De conclusie is dat Jacobsz een hele toegankelijke zaak is waar je waar krijgt voor je geld. Geen uber hippe toestanden maar een fijn restaurant zonder pretenties en een mooie prijs-kwaliteit verhouding.

Jacobsz Amsterdam

Ik was het eigenlijk al maar ik ben na dit diner nog meer fan geworden van dit dreamteam waar iedereen altijd even hartelijk wordt ontvangen en waar de service bijna on Amsterdams goed is en het personeel super vriendelijke en attent. Eigenlijk kan ik alleen maar zeggen ga het zelf een keer ervaren en oordeel zelf.

Veel dank aan het team en zoals de Engelsen zeggen: a job well done!

Jacobsz
Ringdijk 1A

PS: binnenkort zal ook het terras geopend worden en dan zit je hier dus lekker met je aperitief in het zonnetje!
PS2: op de eerste etage van het pand is een mooie evenementenlocatie waar je met een grote groep kunt dineren of borrelen.