There’s a new kid in town. Genaamd Jansz(en ja, die punt hoort er echt achter).

Het Pulitzer Hotel heeft de Starwood-hotelgroep namelijk verlaten, de bezem eens meer dan flink door het hele pand gehaald, en deze week haar restaurant met een bombastische soft launch geopend. En wij mochten ook een kijkje komen nemen.

Het resultaat: mooi. Heel mooi. Heel, heel, heel mooi. Het is het designteam namelijk gelukt om het grachtenpand-chique ‘van toen’ te combineren met wat eclectisch-perfect modern design te combineren. Je zou er de volledige wereld van Instagram en Pinterest mee kunnen vullen, zeg maar. Tel daarbij op de kruip-door-sluip-door sfeer waar het Pulitzer al heel erg goed in was doordat het in een serie grachtenpanden gevestigd is, en je kunt maar 1 ding doen: je ogen uitkijken. En dat begint al in de oude Apotheek, de eigen opgang in de Reestraat, onder meer bedoeld om het restaurant net even een stukje meer toegankelijk te maken voor de buurt.

Jansz restaurant Pulitzer Amsterdam Catch52

Terwijl de sfeer in het restaurant heel veel vleugjes Hollandse glorie heeft, is het qua menukaart onverwacht juist klassiek wat de klok slaat. Denk steak tartare, burrata, zeetong a la meuniere en bavette steak. Aanrader van de kaart: de gehaktballen in marinarasaus. Favoriete plek in het restaurant: de serie barkrukken langs de open keuken. Een plek waar het met zijn tweeën prima toeven is, maar waar je ook ‘gewoon’ in je eentje aan kunt schuiven. Lekker ‘New York’-style, zeg maar. Way to order: sharing is caring is zo 2015, wij pleiten voor een nieuw fenomeen: ‘swap ’til you drop’. Bestel allemaal een ander gerecht, neem een hap, en schuif je bord door naar de persoon naast je. Kien het dan wel zo uit dat jij eindigt met de gehaktballen voor je neus. Het is maar een suggestie.

Jansz restaurant Pulitzer Amsterdam Catch52 bar keuken

Toegegeven, het is niet goedkoop. Als het oog iets wil, moet je er kennelijk wat voor over hebben. Zo liggen de prijzen van de voorgerechten bijvoorbeeld tussen de 12 en de 20 euro. Maar hoef je een avond niet op de kleintjes te letten, dan is Jansz. een plek om in gedachten te houden.

En als je dan gaat, en je bent ook nog eens een liefhebber van wijnen, dan hoop ik dat je Bart treft. Een van de meest gastvrije gastheren die wij in jaren hebben mogen ontmoeten. Die je met alle kennis van zaken en vooral heel liefde door de uitgebreide wijnkaart loodst. Onze voorkeur: ach, ga die vooral zelf ontdekken (een hint, hij staat links op de kaart). Wij hebben in ieder geval een beetje ons hart verpand, daar aan die Amsterdamse grachten…

Jansz.

Reestraat 8

PS: En als je er dan toch bent, neem vooral ook een kijkje in The Pulitzer Bar. Ook mooi, maar vooral lekker dankzij de mannen achter de bar die de ene na de andere cocktail voor je uit hun mouw weten te schudden.

>>> In onze ‘opening soon’ hebben we wat meer feiten over deze nieuwe hotspot onder elkaar gezet. Wist je bijvoorbeeld dat de koperhandelaar Volkert Jansz de man achter de panden is?

Jansz restaurant Pulitzer Amsterdam Catch52