What to do on a regular Monday night? Joh, ga dineren bij La Rive.

Ja, je leest het goed. Gewoon gaan eten bij restaurant La Rive, in het Amstel Hotel. Sinds jaar en dag een van de toppertjes van Amsterdam, als we de lijstjes mogen geloven. En dat mag, wat mij betreft. Kan ik nu ook ein-de-lijk uit eigen ervaring zeggen.

Het hele Amstel Hotel heeft voor mij altijd een magische aantrekkingskracht gehad. Misschien komt het door toch die gekke hotelschooltijd, waarin dit hotel toentertijd al bij de crème de la crème hoorde. Misschien komt het door de ligging aan het mooiste water van het land. Misschien komt het omdat op een of andere manier restaurant La Rive nog altijd op mijn ’to eat’-lijstje stond, en ik daarom vol adoratie jaar in, jaar in langs dit gebouw bleef fietsen en kwijlend van geluk luisterde naar de verhalen van mensen om me heen die het restaurant stuk voor stuk wel af vinkten. Maar ik nu dus ook. Het mocht even duren, maar dan heb je ook wat. En dus, nogmaals: what to do on a regular Monday night? Eten bij La Rive dus.

Het principe van het restaurant is tres simple: je kunt linksom, en dus kiezen voor het menu La Rive Gauche. Of je kunt rechtsom, en kiezen voor het menu La Rive Droite. In beide gevallen krijg je zes gangen voorgeschoteld van de hand van ‘Chef de Cuisine’ Rogér Rassin. Wat neerkomt op zes gangen culinair genieten in de meest klassiek-culinaire zin van het woord, en met misschien wel het mooiste uitzicht van de stad: de Amstel.

Restaurant La Rive Catch52Het eten? Fenomenaal. Geen kleine liflafjes, geen sharing = caring. Nee, bij La Rive krijg je gewoon heel klassiek je eigen gerechten op je eigen bord voorgeschoteld. De wijnen? Fenomenaal. Helemaal als wijnliefhebber. Louis Couperus zou jaloers geweest zijn op de bloemrijke beschrijving van de sommelier. De bediening? Fenomenaal. Omdat de zeer charmante gastheren in staat zijn om met hun enorme flair en jeugdige schwung de wellicht ietwat stijve ambiance tot een ontspannen avond weten om te toveren. Want ja, dat is de enige voetnoot voor de welwillende lezer: La Rive is klassiek. Verwacht hier geen hippige achtergrondmuziekjes, geen minimalistische design-verlichting, cocktailshakende DJ’s of een vleugje fusion-cooking. Naar La Rive ga je heen om -zoals het heurt – fenomenaal klassiek te eten, op sterrenniveau.

Catch52 - Restaurant La Rive 8 Onze favoriet? Moeilijk, moeilijk, moeilijk… Al is de sukade (geïnspireerd op grootmoeders recept van de chef!) met een flinke dosis truffel natuurlijk wel een toppertje. Maar daarmee willen we de rest van het menu zeker niet teniet doen. Tel daar een wijnarrangementje bij op, en je begrijpt dat een kleine vier uur later voldaan, verrukt en vooral in en in nagenietend weer buiten stonden. Bij dat Amstel Hotel met die magische aantrekkingskracht, die na een avondje eten nog gewoon stand houdt.

Mijn conclusie van de avond? Nieuwe hip & happening, over de top, glamoureuze hotels in de stad zijn leuk hoor, maar bepaalde plekken in Amsterdam zijn en blijven gewoon iconisch. Vooral aan die Rive van de Amstel.

>>> Ben jij een van die gelukkigerds die La Rive allang heeft afgevinkt? Dan vink je toch lekker de rest van de Gault Millau Tip 10-lijst af?

Catch52 - Restaurant La Rive 5

Catch52 - Restaurant La Rive 7

Catch52 - Restaurant La Rive 6