Wat doe je als je met je alleroudste schoolvriendinnetje afspreekt om te eten? Juist, dan ga je terug de schoolbanken in. Want er is geen betere plek om herinneringen van toen en de belevenissen van nu uitgebreid met elkaar te bespreken. Welkom bij Oldschool.

Want terwijl de hele wereld het hipper-dan-hipste Oud-West bejubeld en vooral in grote getale bezoekt, zijn er echt nog genoeg andere leuke plekken in Amsterdam te vinden voor een avondje lekker eten en voor vooral ouderwetse gezelligheid. Zelfs in een gedeelte van de Rivierenbuurt dat op het blote oog niets meer lijkt dan een ravage. Gelukkig is niets minder waar, en hoewel je wellicht even goed moet zoeken (ik geef het toe: lang leve de routeplanner op de iPhone), maar dan heb je wel wat. Want in een oud-ROC gebouw, te midden van het bouwterrein tegenover de RAI (je weet wel, op het stuk niemandsland achter de Europaboulevard) zit Oldschool dus. Een oude school in een nieuw, creatief jasje. Bij Oldschool komen horeca, kunst en cultuur namelijk samen, en is er zelfs nog voldoende plek om als creatieveling ook werkend aan de slag te gaan.

Catch52 over Restaurant Oldschool

Maar alles goed en wel, wij kwamen natuurlijk vooral voor elkaar en om een hapje te eten. En dat kun je uitermate goed bij deze zaak. Van een heerlijke steak tartare (sorry, ik kan het wederom niet laten) tot een heerlijk vers zeebaarsje op het bord. Uiteraard geheel conform de niet-meer-weg-te-denken trend: duurzaam, volledig doorgeknuffeld, biologisch en lokaal. Wat wil een mens nog meer wanneer tegelijkertijd de anekdotes over leraren, spiekbriefjes, onverroeste oude liefdes, en andere buitenschoolse activiteiten over tafel vliegen? Want dat is een ding dat zeker is: het licht-industriele interieur (vergelijk het met het welbekende restaurant Baut) laat de herinneringen aan en de verhalen over ’die tijd van toen’ geruisloos bovenkomen. Alsof we vorig jaar in dat Scheikunde lokaal nog onze dagelijkse beslommeringen aan het bespreken waren onder het afkeurend oog van de leraar. In ons geval mijnheer Pino (not kidding).

Maar zonder te lang in het verleden tellijven hangen: tel daarbij op een zeer charmante bediening, een overheerlijke fles wijn (of twee), en een nee-we-hoeven-geen-dessert-nou-misschien-eentje-dan-om-te-delen, en de avond kan niet meer stuk. Dus wat doe je dan na zo’n avond lekker tafelen? Tja, dan fiets je maar door naar Trouw om nog even te gaan afdansen. Lekker Oldschool. Legendarisch.

Restaurant Oldschool

Gaasterlandstraat 3-5